Начало / Интереси / беседи / Хората лесно се влияят от злото

Хората лесно се влияят от злото

За доброто трябва първо самият човек да се потруди, да положи усилия, докато при злото помага дяволът. Освен това хората не подражават на доброто, нито имат добри помисли. Много често на светските хора давам следния пример:
“Да допуснем, че имам един автомобил и казвам в мисълта си: “Какво да го правя? Аз мога да си свърша работа и с някой познат или при нужда с някое такси. Нека го дам на онзи баща, който има много деца, да ги разхожда по малко навън, да ги откарва до някой манастир да си отдъхват и да се подкрепят милите”. Ако го дам, никой няма да ми подражава в това. Ако обаче имам един автомобил същата марка с вашия и след това го сменя и взема някоя по-добра марка, да видите, цяла нощ няма да спите, за да намерите някакъв начин да смените автомобила си и да вземете по-хубав, същия като моя, нищо, че вашият автомобил си е добър.
В този случай ще кажете:
“Ще продам, ще взема назаем, за да го сменя”.
Докато в предишния случай никой няма да ме последва и да каже: “Какво да го правя моя автомобил? Нека го дам”, но може да кажат, че съм и побъркан”. Хората лесно се влияят от злото. И макар че дълбоко в себе си приемат и признават доброто, обаче по-лесно се повлияват и се поддават на злото, защото там канонарх (определеният монах, който по време на богослужението възглася предварително това, което ще пеят певците – б. изд.) е дангалакът. Човек лесно тръгва по сладкото надолнище, защото изкусителят няма друг правилник, освен да бута Божиите творения по сладкото надолнище. Христос има благородство. Казва ти: “Това е доброто”, “ако някой иска да върви след Мене…” (Мат. 16:24). Не казва: “Задължително ела при Мен!” Дяволът действа с лукавство.
Увива се около човека оттук – оттам, за да го поведе, където иска. Бог зачита свободата на човека, защото не е  сътворил роби, а синове. И въпреки че е знаел, че ще последва падението, не ги е сътворил роби. Предпочете да дойде, да се въплъти, да се разпне и така да спечели човека. Чрез тази свобода обаче, която Бог е дал въпреки че дяволът може да стори много зло – се дава една възможност за пресяване. Става ясно какво върши човек със сърцето си, несъмнено се разбира кой има голямо любочестие.
св. Паисий Светогорец
Източник: С болка и любов за съвременния човек: Слова Том 1

Издава се с благословението на славянобългарския манастир “Св. Вмчк Георги Зограф”, Света Гора, Атон.

За Ангел Карадаков

Виж още

Враговете на одухотворяването. Парадоксът на нашата вяра

В дните около Пасха отчетливо се усеща основният парадокс на християнската вяра – обединяването на ...