Начало / Новини / Всенощно бдение в Троянския манастир за празника на иконата на Пресвета Богородица „Троеручица”

Всенощно бдение в Троянския манастир за празника на иконата на Пресвета Богородица „Троеручица”

Св. Литургия и всенощно бдение по случай празника на чудотворния образ на Пресвета Богородица „Троеручица” ще има в Троянския манастир „Успение Богородично“ на 11 юли 2016 г. (понеделник) от 20:30 ч в съборния храм на обителта.

Канят се всички вярващи и всички нуждаещи се от великото застъпничество и помощ на Божията майка да бъдат в храма, в молитва и поклон пред иконата на Пресвета Богородица „Троеручица”.

Чудотворният образ на Божията майка е дарен на Троянската св. обител след чудно знамение от йеромонах от Света Гора още при основаването на манастира, в самото начало на събирането на неговото братство в тежките години на турското робство. Безчет са споделените и несподелените случаи на чудодейна помощ на Пресвета Богородица, изпратена след молитва с вяра пред нейната икона „Троеручица”.  Първото чудо, от което иконата получава и своето име, е това със св. Йоан Дамаскин през VIII век. Знатният сановник в двора на Дамаския халиф е наказан заради проповядването на Божието слово и изобличаването на еретиците, дясната му ръка е отрязана до китката. В гореща молитва към Пресвета Богородица св. Йоан допира отрязаната си ръка до нейната икона и моли: „Владичице, Пречиста Майко, която роди моя Бог! Ето дясната ми ръка е отсечена заради божествените икони…Побързай да ми се притечеш на помощ и изцели ръката ми!… О, Божия Майко! Нека тази моя ръка да напише това, което ти самата позволиш ­ за възхвала на тебе и твоя Син, и да помогне със своите писания на православната вяра. Ти можеш да направиш всичко, което поискаш, защото ти си Божия Майка!“. Св. Йоан Дамаскин получава изцеление и с благоговение и благодарност пише за прослава на Божията майка „О тебе радуется, Благодатная, всякая тварь“ („За тебе се радва, Благодатна, всяка твар“). А към чудотворната икона той поръчал да прикрепят сребърно изображение на отсечената ръка. Така иконата на Пресвета Богородица, пренесена от него по-късно на Света Гора, получила названието „Троеручица“. Чудодейно нейно копие ни дава и на нас закрила и помощ от Троянския манастир.

Богородиченъ._О_Тебе_радуется,_Благодатная

О Тебе радуется, Благодатная, всякая тварь,
Ангельский собор и человеческий род,
Освященный Храме и Раю Словесный,
Девственная похвало. Из Неяже Бог воплотися
И Младенец бысть, прежде век Сый Бог наш.
Ложесна бо Твоя Престол сотвори.
И чрево Твое пространнее небес содела.
О Тебе радуется, Благодатная, всякая тварь, слава Тебе!

Песнопението изпълнява Никола Антонов.

текст: Нели Иванова

 

За Нели Иванова

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...