Начало / Новини / Всенощно бдение в Троянския манастир за празника на иконата на Пресвета Богородица „Троеручица”

Всенощно бдение в Троянския манастир за празника на иконата на Пресвета Богородица „Троеручица”

Св. Литургия и всенощно бдение по случай празника на чудотворния образ на Пресвета Богородица „Троеручица” ще има в Троянския манастир „Успение Богородично“ на 11 юли 2016 г. (понеделник) от 20:30 ч в съборния храм на обителта.

Канят се всички вярващи и всички нуждаещи се от великото застъпничество и помощ на Божията майка да бъдат в храма, в молитва и поклон пред иконата на Пресвета Богородица „Троеручица”.

Чудотворният образ на Божията майка е дарен на Троянската св. обител след чудно знамение от йеромонах от Света Гора още при основаването на манастира, в самото начало на събирането на неговото братство в тежките години на турското робство. Безчет са споделените и несподелените случаи на чудодейна помощ на Пресвета Богородица, изпратена след молитва с вяра пред нейната икона „Троеручица”.  Първото чудо, от което иконата получава и своето име, е това със св. Йоан Дамаскин през VIII век. Знатният сановник в двора на Дамаския халиф е наказан заради проповядването на Божието слово и изобличаването на еретиците, дясната му ръка е отрязана до китката. В гореща молитва към Пресвета Богородица св. Йоан допира отрязаната си ръка до нейната икона и моли: „Владичице, Пречиста Майко, която роди моя Бог! Ето дясната ми ръка е отсечена заради божествените икони…Побързай да ми се притечеш на помощ и изцели ръката ми!… О, Божия Майко! Нека тази моя ръка да напише това, което ти самата позволиш ­ за възхвала на тебе и твоя Син, и да помогне със своите писания на православната вяра. Ти можеш да направиш всичко, което поискаш, защото ти си Божия Майка!“. Св. Йоан Дамаскин получава изцеление и с благоговение и благодарност пише за прослава на Божията майка „О тебе радуется, Благодатная, всякая тварь“ („За тебе се радва, Благодатна, всяка твар“). А към чудотворната икона той поръчал да прикрепят сребърно изображение на отсечената ръка. Така иконата на Пресвета Богородица, пренесена от него по-късно на Света Гора, получила названието „Троеручица“. Чудодейно нейно копие ни дава и на нас закрила и помощ от Троянския манастир.

Богородиченъ._О_Тебе_радуется,_Благодатная

О Тебе радуется, Благодатная, всякая тварь,
Ангельский собор и человеческий род,
Освященный Храме и Раю Словесный,
Девственная похвало. Из Неяже Бог воплотися
И Младенец бысть, прежде век Сый Бог наш.
Ложесна бо Твоя Престол сотвори.
И чрево Твое пространнее небес содела.
О Тебе радуется, Благодатная, всякая тварь, слава Тебе!

Песнопението изпълнява Никола Антонов.

текст: Нели Иванова

 

За Нели Иванова

Виж още

Спомен за дядо Добри – шест години от неговата кончина

Днес се изпълват шест години от кончината на дядо Добри, който ще остане в историята ...