Начало / Новини / Терорист се взриви пред църква в Ливан

Терорист се взриви пред църква в Ливан

Нова вълна от самоубийствени бомбени атентати се е стоварила върху ливанското село Eл Каа в близост до границата със Сирия, часове след като три други нападения на камикадзета отнеха живота на шестима души, съобщава Агенция Фокус.

По данни на силите за сигурност на Ливан трима терористи, каращи мотоциклети са се самовзривили в центъра на населяваното предимно от християни селище. Един терорист е хвърлил експлозив към хората, намиращи се пред църквата, а след това се е самовзривил. Още един терорист се е самоубил пред сградата на общината, на централния площад. Пристигналата на място армия е започнала операция срещу терористите. Кметът от нападнатото селище Башир ал Матар е призовал гражданите да вземат оръжие в ръце за самоотбрана след втората серия терористични актове.
Ливанският червен кръст съобщи първоначално за затруднение при прибирането в болница на ранените заради мерките за сигурност, провеждани от армията. По-късно те са били откарани в болницата в съседния град Хермел.

„По предварителни данни, загинали при терористичните актове в Ел Каа няма. Осем души са били докарани в болницата в град Хермел“, пише в заявление на Ливанския червения кръст.

По-рано стана известно за поредната серия взривове в града. По-рано командването на ливанската армия съобщи, че сутринта в Ел Каа четирима терористи-камикадзета са се самовзривили. Шестима души са загинали, а 17 са били ранени, включително и четирима военни, пристигнали на мястото на инцидента след първия взрив.
Селището Ел Каа е разположено на 135 км. от столицата Бейрут. По-голямата част от населението е християнско. В града също така живеят няколко хиляди сирийски бежанци.

За Ангел Карадаков

Виж още

Стажантска педагогическа практика на студенти от Богословския факултет на Софийския университет

За академичната 2023/2024 година съгласно сключения договор за провеждане на педагогическа практика на студентите от ...