Начало / Новини / Свещеник Янко Янакиев: Присъдата е недоразумение, ще обжалвам

Свещеник Янко Янакиев: Присъдата е недоразумение, ще обжалвам

Присъдата може да се приеме като недоразумение, а делото е режисирано. Това заяви за Дарик осъденият преди дни за блудство варненски свещеник Янко Янакиев. Той бе категоричен, че ще обжалва решението на Варненския районен съд от 20 юни.

73-годишният протойерей от храма „Св. Димитър Солунски“ в квартал „Владиславово“ получи условно наказание за случка на 30 януари м .г. Делото срещу Янакиев се гледа при закрити врата, като бяха разпитани множество свидетели и вещи лица, съобщиха от съда. Според свидетели, свещеникът купил храни и лакомства и завел детето в открития топъл минерален басейн в курорта „Св. св. Константин и Елена“. Там започнал да блудства с него, но бил забелязан от други посетители, които извикали полиция.

Пред Дарик отец Янакиев разказа своята версия за случилото се. На въпросния 30 януари миналата година свещеникът бил рожденик. По този повод решил да почерпи 13-годишния Георги и да го заведе на басейна с топлата вода в курорта. Докато отецът бил в басейна обаче, момчето посегнало да краде от чантата на духовника и било хванато от него. Въпреки това Георги поискал част от стоте лева в чантата.

„Той се хвърли върху мен и започна да ме прегръща. Каза „Ти си ми като баща“, опитвайки се да ме омилостиви, да му дам аз от тези пари, които той взе“, разказа отецът. Той допусна, че прегръдките са направили впечатление на околните, за което е била извикана и полиция.

Той разказа още, че полицай с фамилия Щърбанов се отнесъл арогантно с него, като го заплашил, че ще извика полиция и медии. Момчето пък получило закана, че „ще бъде затворено и няма да бъде пуснато, докато не признае всичко“.

Самият Георги е дал показания, като е отрекъл да е станал жертва на блудство и потвърдил, че се е опитал да краде. Показанията му обаче не са били признати, посочи свещеникът. Той уточни, че свидетелите по делото са били шест, сред които няколко полицаи. „Цялата тая работа е режисирана, защото тези обвинения, които те ги дадоха, това е лъжесвидетелстване. Защото аз фактически нямам тази възможност, да направя това, в което те ме обвиняват“, заяви Янакиев.

Отец Янко отхвърли възможността да е опитал да задоволи сексуалните си нужди с момчето. Свещеникът разкри, че простатата му е била оперирана и не е можел да има ерекция. Това е било установено по време на следствието. Освен това 73-годишният мъж имал шипове в краката и едвам се движел.

Освен на Георги, отец Янко е помагал и на семейството му, които са роми. Свещеникът дори организирал рождените дни на момчето. Георги бил едно от десетте деца, които идвало при него на неделно училище.

Заради случая отецът е бил отстранен от служба по разпореждане на Варненския митрополит Йоан.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...