Начало / Новини / През юли Руската православна църква ще определи своето отношение към Събора в Крит

През юли Руската православна църква ще определи своето отношение към Събора в Крит

Св. Синод на Руската православна църква ще определи своето отношение към Великия и Свят събор, който се проведе в Крит, през юли месец.

„Смятам, че Светият Синод на Руската православна църква по време на следващото си заседание, което обикновено се провежда през юли, ще разгледа документите приети от предстоятелите и представителите на десетте поместни Църкви, събрали се в Крит,  за да изразят отношението към тях от страна на Московската патриаршия ,“ – каза той пред „Интерфакс“заместник-началникът на отдел за Външни църковни отношения протойерей Николай Балашов . Според него изказването на по-подробни коментари би било прибързано, тъй като трябвало внимателно проучване.

Според Волоколамския митрополит Иларион Съборът в Крит няма да има всеправославен характер и власт.

Съборът в Крит завърши в неделя, като след края на съборното богослужение православните йерарси, които отидоха на Събора в Крит отправиха свое послание към света.
В него те казват, че „по време на своята работа Светият и Велик Събор подчерта важността на предстоятелските събрания и направи предложение Светият и Велик Събор да бъде учреден като регулярно действаща институция.“ В посланието се казава още, че избликът на фундаментализъм, наблюдаван в различни религии, представлява израз на нездрава религиозност. Трезвият междурелигиозен диалог пък значително подпомага укрепването на взаимното доверие, мира и добрите отношения, казват още йерарсите.
Според духовниците Светият и Велик събор откри нови хоризонти в съвременната многообразна вселена. Той подчерта също „нашата отговорност в пространството и времето, и то в перспективата на вечността“, се казва още в посланието.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...