Начало / Uncategorized / За Великия и Свят събор и за въпросите след него

За Великия и Свят събор и за въпросите след него

kostadin_nushevЗаседанията на междуправославния събор в Крит приключиха и сега остават много въпросителни около статута и характера на този събор и най-вече – изясняване на основния въпрос: каква е юрисдикцията на този събор по отношение на автокефалните поместни православни църкви!?

Най-важни в тази връзка са въпросите за това как четирите автокефални патриаршии, които представляват мнозинството от православните вярващи християни по света, ще възприемат статута на този събор и характера на неговите решения!? Очевидно е, че за решилите да не участват на този форум патриаршии резултатите от станалите там разисквания и обсъждания не могат да имат автоматично задължителен характер!

Отношението към решенията на това междуправославно събрание ще трябва да се определи чрез последващо решение на ръководните органи на тези патриаршии – архиерейските събори и свещени синоди!

Представата, че някакви решения, взети в отсъствието на четирите патриаршии, имат автоматично задължителна сила за тях, е наивна и означава, че някой си представя наличието на някакъв въображаем орган, който има изключителна юрисдикция над автокефалните патриаршии, което от канонична гледна точка е пълен абсурд!

Настояването за това, обаче, може да бъде израз на някаква нова диотрина за наличието на главенство и примат на една патриаршия над другите автокефални църкви! Кой знае? Може би това именно е представата на някои за „Православието на третото хилядолетие“, което е дефинирано на събора в Крит, и вече не се развива в духа и традицията на Седемте Вселенски събора, а на базата на някаква нова (икуменическа) доктрина за Църквата, в която се пледира за главенство и първенство на един патриаршески престол в семейството на Православните автокефални църкви!?

Автор: доц. Костадин Нушев

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...