Начало / Новини / Софийската духовна семинария приема нови ученици за 2016/2017 учебна година

Софийската духовна семинария приема нови ученици за 2016/2017 учебна година

Софийската духовна семинария обяви прием на ученици за 2016/2017 учебна година. Документи за кандидатстване се подават до деня на приемния изпит включително – 2 юли  и 3 септември 2016 г.

Обучението в Софийската семинария се извършва в две форми – петгодишен редовен курс и двугодишен паралелен курс. Учениците са стипендианти на Св. Синод на БПЦ и живеят на пълен пансион, като заплащат в началото на учебната година само такса в размер на минималната работна заплата за страната.

В редовния петгодишен курс на обучение се записват ученици, завършили седми (с резултат от приемните изпити за кандидат-гимназисти) или осми клас (с класиране по успех от дипломата за основно образование). Кандидатите се явяват на събеседване и на изпит по пеене за проверка на музикалната култура и слух.

В паралелния двугодишен курс се приемат кандидати, завършили средно образование, които полагат тест по езикова култура, устен изпит по библейска история и проверка на музикалната култура и слух.

Изпитът и проверката на музикалния слух и способности ще се проведат на 02. 07. 2016 г. (събота) и на 03. 09. 2016 г (събота)  от 11.00 ч. в сградата на Софийската духовна семинария, пл. „Велчова завера”№ 2.

Новите учени13-09-17-33632_2ци в Семинарията ще бъдат посрещнати при откриването на учебната 2016/2017 година, което ще бъде на 14 септември 2016 г.  с празнична св. Литургия в храм „Св. Йоан Рилски”.

Софийска духовна семинария “Св. Йоан Рилски” е средно общообразователно духовно училище, основано през 1903 г. под покровителството на св. Йоан Рилски. То дава възможност за духовно образование, възпитание и социализация на учащите се, а след завършване на курса на обучение – житейска и професионална реализация в Българската православна църква, както и право за кандидатстване в български и чужди университети.

Съществува още едно учебно заведение в България със същия статут на средно общообразователно духовно училище – Пловдивската духовна семинария. Информация за записването на нови ученици в нея може да се получи тук.

информация: sofia-seminaria.org

За Нели Иванова

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...