Начало / Всеправославен събор / Пряко предаване на св. Литургия в края на Светия и Велик събор на о. Крит

Пряко предаване на св. Литургия в края на Светия и Велик събор на о. Крит

В пряко предаване можете да проследите св. Литургия, която ознаменува края на Светия и Велик събор на о. Крит.

Литургията се състои в храм “Св. св. Петър и Павел” в Ханя, о. Крит. В съслужение с Вселенския патриарх Вартоломей са предстоятелите на Поместните православни църкви, участващи в Събора. Патриарсите на Антиохия, Русия, България и Грузия отклониха поканата за участие в тази св. Литургия, като напомниха причините за своя отказ от участие в Събора.
След св. Литургия предстоятелите ще присъстват на тържествен обяд в манастир “Преображение Господне”, Ханя, по покана на митрополита на Кидония и Апокорон Дамаскин .

В едноседмичния период на своята работа Съборът на 10 от 14-те Поместни православни църкви редактира и одобри текстовете на всички шест документа, които бяха определени за разглеждане в дневния ред. Предстои документите да бъдат подписани от всички епископи, присъстващи на Събора, и да бъдат публикувани като окончателни решения.

Засега няма яснота дали Антиохийската, Руската, Българската и Грузинската патриаршия ще приемат тези решения и като свои и дали ще се ръководят занапред по тях.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Спомен за дядо Добри – шест години от неговата кончина

Днес се изпълват шест години от кончината на дядо Добри, който ще остане в историята ...