Начало / Uncategorized / Форумът на ЛГБТ хората от Европа с писмо до Светия и Велик събор

Форумът на ЛГБТ хората от Европа с писмо до Светия и Велик събор

ЛГБТ организация, представляваща  около 6000 християни – лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални (ЛГБТ) се възползва от възможността да привлече вниманието на Православната църква, като публикува отворено писмо до йерарсите на Събора на о. Крит. Сдружението на повече от 40 групи от цяла Европа заявява, че ЛГБТ обществото не е извън, а в Църквата.

Те молят да бъдат споменавани проблемите на ЛГБТ обществото в проповедите и казват: „Ние не сме абстрактна идея, а истински хора – ваши деца, братя и сестри“.

Но много често реалността за  ЛГБТ обществото  не е приемливо за Православната общност. Много православни ЛГБТ християни са били изгонени от техните енории, отлъчени от Oбщение (св. Литургия-б.р.), те са били принудени да преминат разрушителна за личността им репаративна терапия[1], принудени да поемат пътя  на монашеството, за който не са имали склонност или призвание, или са принудени да сключат хетеросексуални бракове, като по този начин подлагат на страдания други хора (техните съпрузи, деца и семейства). Често пъти тези разрушителни действия ги насърчават да напуснат Църквата, казват още в отвореното си  писмо ЛГБТ християните.

„Ние, вашите ЛГБТ чада на Православната църква, смятаме, че въпреки че всяка човешка сексуалност може да доведе до грях, по същество тази сексуалност е дар от Бога, част от Неговото благо домостроителство.“

Групите на християни с нетрадиционна сексуална ориентация призовават за диалог между тях и Църквата. Те завършват писмото си с думите: „Ние Ви молим за дара на вашето доверие. Ние Ви молим да приемете нашето обръщение като продиктувано от нашата вяра и нашата загриженост за благото на Църквата и нейните чада.“

Засега не е ясно дали тяхното писмо ще бъде взето под внимание на Събора.

[1] Репаративна терапия ( „поправяща терапия“; още — терапия за преориентация,инверсионна или диференцираща терапия) е термин, отнасящ се до методите за промяна на сексуалната ориентация от хомо към хетеросексуална.

Източник: http://www.euroforumlgbtchristians.eu/

За Николина Александрова

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...