Начало / Всеправославен събор / Румънският патриарх: „Съборът трябва да е правило за цялото православие, не само на местно ниво”

Румънският патриарх: „Съборът трябва да е правило за цялото православие, не само на местно ниво”

При тържестваното откриване на Светия и Велик събор в понеделник, 20 юни 2016, Румънският патриарх Даниил, произнесе реч, в която подчерта важността на спазването на синодалността не само на местно ниво, а и на цялото православие. Словото на патриарх Даниел бе оценено от Вселенския патриарх и  характеризирано като едно задълбочено богсловие.

Ваши Светейшества,

Ваши Блаженства,

Ваши Преосвещенства,

Почитаеми гости на този събор,

Светият и Велик събор на Православната църква е същевременно едно рядко събитие и начало на едно правило, защото съборът е канонично правило на местния църковен живот, за изразяване единството в православната вяра, в тайнствата и спазването на канона на едната свята, съборна и апостолска църква. Ако съборът е канонично правило на местно ниво, тя трябва да е правило както на всеправославно, така и на световно ниво.

Съборът се извършва във всеобщото честване на Светата Евхаристия, за едновременното изразяване на православната вяра и самото тайнство на църковното причастие с нейния водач – Господ Иисус Христос.

Автокефалността на православните църкви изразява тяхната административна и наставническа независимост, докато евхаристийно и всеправославно честване и всеправославна съборност изразява единството на цялото православие.

Наставническата дейност и църковното мисионерство трябва да се съобразява днес със съвременните проблеми и провокации. Все пак главната цел на църквата е освещаването и спасението на хората, т.е достигането на вечен живот в любовта и светлината в царството на Светата Троица.

В този смисъл, Съборът не трябва да установява нови догми или нови свети канони, а трябва да има наставническо значение и актуално мисионерство, за да спаси любовта на Христос и Неговата църква и за цялото човечество.

Светият Дух е Духът на истината и на евхаристията. Ако спасяваме заедно правата вяра, тогава получаваме благодатта в любовта на Светата Троица, която честваме днес.

†Даниил

Патриарх на Румъния

Превод: Явор Иванов

Източник: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Пряко предаване на св. Литургия в края на Светия и Велик събор на о. Крит

В пряко предаване можете да проследите св. Литургия, която ознаменува края на Светия и Велик ...