Начало / Новини / Сръбската църква няма да напусне Събора в Крит

Сръбската църква няма да напусне Събора в Крит

Сръбската православна църква няма да напусне Събора в Крит, съобщава РИА Новости.

Съборът се подготвя повече от 50 години и има за цел да бъде първото място, в което след повече от 1000 години са се събрали всички представители на Поместните православни църкви. Някои от църквите обаче предложиха Съборът да бъде преместен за по-късна дата, а тази среща да бъде просто предсъборна. Сръбската църква заяви даже, че ако нейните искания не бъдат приети, ще напусне Събора и няма да приеме решенията му, а ще го счита за предсъборна среща.

По-късно обаче тя потвърди участието си, а сега се съобщава:

„Въпросът за напускането на събора на Сръбската православна църква вече не стои на дневен ред. Представителите на Сръбската църква са доволни от начина, по който протича дискусията“;

това казал един от епископите, част от делегацията на СПЦ.

спц

Съборът официално бе открит вчера под председателството на патриарх Вартоломей. Заседанията ще продължат до 26 юни в Православната академия на Крит в гр. Калимвари.

Днес от 17 – 19.30 ч. ще се състои заседание Пето на Събора – Православна академия в Крит. Утре пък от 8 ч. ще бъде отслужена Божествена света Литургия в Патриаршески ставропигиален манастир към Православната академия в Крит. От 9.30 – 13.30 ч. – Заседания Шесто и Седмо на Светия и Велик събор – Православна академия в Крит. От 17 – 19.30 ч. – Заседание Осмо на Светия и Велик събор – Православна академия в Крит.

Снимка: РИА Новости

За Ангел Карадаков

Виж още

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името Св. Теофана Басараб

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името Св. ...