Начало / Новини / Храмовият празник на Дивотинския манастир в снимки

Храмовият празник на Дивотинския манастир в снимки

За 970-ти път Дивотинската св. обител отбеляза своя храмов празник. Тази година е юбилейна за манастира, защото навършва близо 1000 години. По този повод Негово Светейшество патриарх Неофит направи пастирско посещение и молитвено участва в тържествената св. Литургия по повод празника на обителта.

Тържественото богослужение беше предстоявано от Браницкия епископ Григорий, който беше в съслужение с манастирското братство и духовници от столицата. Преди службата патриарх Неофит се срещна с премиера Бойко Борисов, който също бе дошъл да почете празника на манастира, намиращ се в близост до гр. Банкя.

„Днес честваме Св. Дух! Този Дух Светий, който Господ Иисус Христос обеща да прати на своите ученици, този Дух Светий, чието съшествие върху св. апостоли във вид на огнени езици отпразнувахме във вчерашния ден. Честваме Духа Светий, Който преобрази изплашените рибари и ги направи смели изповедници на Господа Иисуса Христа, възкръснал тридневно от мъртвите, и ги направи ловци на човеци”, каза в словото си в края на св. Литургия Браницкият епископ Григорий. Той каза още, че всеки, който се е кръстил в православната вяра, е получил Св. Дух и е запечатан с дара на Духа Светаго.

От името на манастирското братство архимандрит Пахомий, игумен на св. обител, се обърна към Негово Светейшество патриарх Неофит и с думите: „Вашето посещение е изключително голяма подкрепа и утеха за събралия се тук богомолен народ, както и за монасите, които в България са твърде малко и имат нужда от Вашата молитва и подкрепа, та да могат да извървят достойно пътя, по който са поели, и се надявам, че ще бъдете близко винаги с молитвите си до нас”, каза още архим. Пахомий и подари на патриарх Неофит икона на Божията майка. Патриарх Неофит благодари на архимандрит Пахомий и на братството на манастира за тържественото посрещане, отправи и своя благослов към всички събрали се християни и ги поздрави с празника на Св. Животворящ Дух.

Предлагаме ви да се насладите на няколко интересни кадъра от празника на Дивотинския манастир „Св. Троица“:

За Ангел Карадаков

Виж още

Обраха църква между Банско и Добринище

Видеоклип, публикуван във Facebook, разкрива кражба в храма „Свети Георги“ между Банско и Добринище, пише сайтът dunavmost.com.  Събитието се е ...