Начало / Всеправославен събор / Светият и Велик събор на о. Крит започва днес

Светият и Велик събор на о. Крит започва днес

Светият и Велик събор на Поместни православни църкви официално ще бъде открит днес в Православната академия на остров Крит.

Под председателството на Вселенския патриарх Вартоломей участниците във Великия и Свят събор ще започнат разглеждането на шестте теми в дневния ред, предварително одобрени от предсъборни заседания. Според Правилника на Събора не е възможно включването на нови въпроси и проблеми за обсъждане освен вече приетите. А одобрените теми и текстове са:

1. Православната диаспора

2. Автономията и начинът за нейното провъзгласяване

3. Тайнството Брак и препятствията за него

4. Мисията на Православната църква в съвременния свят

5. Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят

6. Важността на поста и неговото спазване днес

Един от предсъборните документи – „Тайнството Брак и препятствията за него“ – не е подписан от Антиохийската и Грузинската православна църква (които и поради това отказаха участието си в Събора). Това по принцип противоречи на установеното правило документите да бъдат одобрявани само с консенсус. Особено критикуван е текстът на проектодокумента „Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят“ и се очаква дискусиите преди окончателното му гласуване да са най-продължителни и разгорещени, ако се позволи обстойното му преразглеждане.

Вероятно днес ще стане ясно дали Сръбската православна църква ще остане като участник в Събора на о. Крит, тъй като тя ще настоява за разглеждане на проблеми, които не са включени в дневния ред на заседанията, а Правилникът забранява промяна.

Първото заседание на участниците във Великия и Свят събор на о. Крит ще бъде открито за медии и ще може да се гледа на официалния сайт на Събора от 13:00 часа https://www.holycouncil.org.

В петък, 17 юни, се състоя „малък синаксис“, на който пребиваващите в момента на о. Крит Предстоятели на Поместни църкви одобриха текста на Посланието на Събора и обсъдиха актуални въпроси около предсъборната ситуация. На Задушница в събота те взеха участие в св. Литургия и панихида в памет на всички, които са спомогнали за осъществяването на Събора. А вчера по случай Петдесетница се състоя първата съборна св. Литургия на Предстоятелите на Православните църкви, които са на гръцкия остров. В своето слово след богослужението Вселенският патриарх Вартоломей каза:

„Всяка Поместна православна църква има свое богатство, което принася на Христа. Очите не могат да кажат на ръцете: „Няма нужда от вас!”, както и главата – на нозете. В Църквата не съществува такава Поместна църква, която не би имала значение, точно както и Едната Свята, Съборна и Апостолска църква не може да не се нуждае от всеки от своите членове и всеки отделен член не може да съществува самостоятелно и независимо от нея“.

Освен това Вселенският патриарх препоръча да оставим настрана проблемите, които произтичат от нашия различен етнически произход, и да се молим за слизането на Пресветия Дух, за да дадем истинско свидетелство на жадуващия днешен свят.

текст: Нели Иванова
снимки: holycouncil.org

His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew concelebrates the Divine Liturgy of Pentecost with the Primates of the Autocephalous Orthodox Churches at St. Menas Cathedral in Heraklion, Crete. © 2016 JAROSLAW CHARKIEWICZ.
His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew concelebrates the Divine Liturgy of Pentecost with the Primates of the Autocephalous Orthodox Churches at St. Menas Cathedral in Heraklion, Crete. © 2016 JAROSLAW CHARKIEWICZ.

За Нели Иванова

Виж още

Днес е празникът на света великомъченица Марина

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (ІІІ в.). Баща й я ...