Начало / Всеправославен събор / Какво означава логото на Светия и Велик събор?

Какво означава логото на Светия и Велик събор?

13151940_1739874209559814_6641533966565638772_nЕдин от специфичните отличителни знаци на великото събитие на Православната църква, което се провежда понастоящем на остров Крит, е логото на Светия и Велик православен събор.

„Тъй като получихме множество въпроси от нашите читатели, отнасящи се именно до това лого, помолихме отец  Джон Крисавгис, кординатор към медийния отдел на Вселенската патриаршия, да ни разясни неговото значение“, споделят от румънския православен сайт Базилика.

Логото на Светия и Велик събор е Етимасийният престол (приготвен за Вторто пришествие на Иисус Христос), който от началото на пети век е приет като символ и на Светата Троица. Престолът представлява Бог Отец, Евангелието представлява Бог Син, а кацналият гълъб върху Евангелието представлява Светия Дух.

Около тези части на логото има и една заобикаляща ги окръжност, в която са включени 14 свети Кръста, които символизират четиринадесетте Автокефални православни църкви, които трябва да се съберат в Светия и Велик православен събор.

превод: Явор Иванов

За Нели Иванова

Виж още

„Небе на земята“: беседи на богослова проф. Павел Павлов

Представяме ви новия епизод на предаването „Небе на земята“ с водещ проф. д-р Павел Павлов ...