Начало / Всеправославен събор / Руската патриаршия няма да преразглежда решението си за неучастие в Събора

Руската патриаршия няма да преразглежда решението си за неучастие в Събора

Руската православна църква няма намерение да преразглежда своето решение да не участва в Събора и настоява за пренасрочване на провеждането на форума, въпреки решението на Сръбската православна църква все пак да изпрати делегация на Крит, казва заместник-председателят на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия протойерей Николай Балашов пред РИА Новости.

„Всички необходими решения вече са приети”, – заявява заместник-председателят на ОВЦС. По неговите думи, заседания на Св. Синод на Руската църква в близко време няма да се провеждат.

Решението за искане на отлагане на Всеправославния събор до постигане на консенсус по проблемните текстове, въпроси и междуцърковни отношения Московската патриаршия взе в понеделник, 13 юни. Веднага след заседанието на Св. Синод бе дадена пресконференция от председателя на Отдела за външноцърковни връзки митрополит Иларион Алфеев. Тогава на въпроса какво ще стане, „ако Константинополският патриарх не се вслуша в мнението на Руската православна църква“, митрополит Иларион отговори: „Тогава, навярно, ще се съберем отново и ще решим какво да правим по-нататък“. В следващи интервюта, дадени пред различни медии, митрополит Иларион не споменава такава вероятност. Той каза:

„За съжаление, огласените от Автокефалните църкви проблеми бяха игнорирани. А сега, в оставащото време, вече не могат да бъдат разрешени. В тези условия не виждам причини, които биха могли да подбудят Руската църква да промени своето решение“.

В очакване началото на Събора на о. Крит вече са Вселенският патриарх Вартоломей, Сръбският патриарх Ириней, архиепископът на Кипър Хризостом и архиепископът на Чехия и Словашките земи Ростислав. Днес се очаква да пристигнат предстоятелите и делегациите на православните църкви на Йерусалим, Румъния, Гърция, Полша и Албания.

Антиохийската, Московската, Българската и Грузинската патриаршия решиха да настояват за отлагане на провеждането на Всеправославния събор поради съвкупност от нерешени текстови, процедурни, организационни и междуцърковни въпроси. Вселенската патриаршия реши да следва одобрените и през януари от предстоятелите на Поместните православни църкви правила и да свика Събора, въпреки вероятността той да започне заседания в нарушение на Правилника за работа на Светия и Велик събор и липса на консенсус.

текст: Нели Иванова
по информация на ria.ru

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е празникът на света великомъченица Марина

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (ІІІ в.). Баща й я ...