Начало / Uncategorized / Мъртвите души и техният парад

Мъртвите души и техният парад

Юни месец е, а времето не е съвсем светло. Може би е като душите ни? Душите ни, които всекидневно са разпъвани от провокациите на деня и се налага да избираме дали да са в мрака, сумрака или в светлината. Душите ни, които са пред зиналата паст на злото и ние е нужно да спасим. Да ги спасим в Христа – единственото възможно спасение. Но ще си говорим отново за парад… гей парад. На Задушница.

Всяка година сме като в един омагьосан кръг на говорене и антиговорене, на призив за спасение и антиповедение. От девет години – демонстрация на гейове за права и свободи, от една страна, и искане за ненатрапване на личните страсти и призив за излизане от греха на хомосексуалността, от друга страна.

Както всяка година, така и тази няма как да пропуснем разногласията по въпроса. Вече в социалните мрежи се забелязват коментарите – и тези, които са „за“, и тези, които са „против“ агресивното демонстриране и пропагандиране на хомосексуалната ориентация. Както всяка година, така и тази Св. Синод на БПЦ ще излезе със специално становище, в което ще посочи за пореден път греха, вредното за обществото в шествието на хомосексуалната общност и нуждата от преосмисляне на приоритетите и поведението й. От гей общността пък ще кажат, че Св. Синод има повече грехове от тях и не бива точно той да ги съди. За греха им.

Тазгодишният шумен гей парад ще премине освен с ежегодното си искане за толерантност и права за хората с различна сексуалност, и с памет за убитите хора в Орландо, и подкрепа против насилието.

Всичко това ще се случи на Задушница. Денят, в който се молим за душите на мъртвите, за да бъдат те живи в Христа и да бъдат спасени. В този ден ще се молим за душите и на парадиращите с греха си, за да оживеят те в Христа, да оставят така големия грях и да поемат Пътя на спасението.

Можем да говорим много. Можем да привеждаме примери, цитати, мисли и пр., които показват и доказват защо хомосексуализмът и неговото изтъкване и пропагандиране е голям грях. Но има ли смисъл? Миналата година си говорех с един мой познат свещеник. Казвам му:

– Отец, Св. Синод трябва да излезе със становище и тази година против гей парада. Не бива да се мълчи.

– Така е, не бива, – отговори той – но и да излезе, няма да има полза от посланието му. Тези хора няма да приемат това, което всъщност казва Св. Синод.

И беше прав. Църквата всяка година казва (с по-подходящи думи): недейте да парадирате с греха си, не го навирайте в лицето на всички останали, не грешете повече. Хиляди пъти Църквата казва, че не е против тези хора, а против греха им и неговото изтъкване, че очаква да приюти тези хора в покаянието им. Думите обаче обичайно не се чуват или се отхвърлят с присмех и нападки. И ако думите са „излишни“, то молитвата ни за душите на радващите се на греха си е все така нужна.

Когато ще е гей парадът, е Задушница. Денят за молитва за душите на всички починали. Молитва и за едни души с надежда да оживеят, макар сега да са в умъртвяващата паст на низките страсти.

Бог да им прости! Бог да ги прости!

снимка: time.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Близо вековен храм в санданското село Лешница днес отбелязва своя храмов празник

В деня за почит към света великомъченица Марина близо вековният храм в санданското село Лешница ...