Начало / Новини / За литийното шествие с иконата на Св. Богородица „Достойно есть“

За литийното шествие с иконата на Св. Богородица „Достойно есть“

Мнозина софиянци ще запомнят миналия петък с литийното шествие, което се състоя в късния следобед по централните улици на столицата.

Шествието бе по случай празника на Св. Богородица „Достойно есть“. Чудотворната икона, копие на оригинала, бе изложена за поклонение в столичния храм „Св. Седмочисленици“ и мнозина вярващи отправиха пред нея молитвите си към Божията майка за помощ и подкрепа. Бе отслужена празнична вечерня, след която започна литийно шествие, начело с иконата на Св. Богородица „Достойно есть“.

Процесията премина по ул. „Граф Игнатиев“ и се насочи към Богословския факултет на СУ, пред който иконата бе тържествено посрещната от ефимерия при академичния параклис свещеник Сава Кокудев и от академични преподаватели. Столични свещеници отслужиха акатист на Пресвета Богородица пред иконата “Достойно ест” (Буховска).

В края на акатиста отец Венцислав Попиванов, свещеник в църквата “Св. Николай Чудотворец” в Бухово, отправи благодарности към събралите се хора и сподели радостта си от общата молитва.

На литията бяха дошли и млади хора, които благодариха на Св. Синод на БПЦ за позицията за отказ от участие при неотлагане на Всеправославния събор. На някои от плакатите пишеше: „Достойно решение! Синовно благодарим!“.

икона2

икона3

икона

За Нели Иванова

Виж още

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 2 – 8 август

Уважаеми читатели, представяме ви информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода периода 2 – 8 ...