Начало / Новини / Софийска митрополия получи почетен плакет за принос в доброволното и безвъзмездно кръводаряване

Софийска митрополия получи почетен плакет за принос в доброволното и безвъзмездно кръводаряване

На Международния ден на кръводаряването 14 юни, на който се отдават почит към доброволните и безвъзмездни кръводарители, Българският червен кръст и Националният център по трансфузионна хематология връчиха на Софийската света митрополия почетен плакет за принос в доброволното и безвъзмездно кръводаряване.

От името на Негово Светейшество Неофит, Софийски митрополит и Патриарх Български, отличието получи протосингелът на митрополията ставрофорен иконом Ангел Ангелов, който е и в Управителния съвет на столичното поделение на БЧК.

Отец Ангел Ангелов приветства организаторите и гостите в тържеството от името на Българския патриарх и като им предаде първосветителското му благословение, каза, че „Няма нищо по-христово от това да даряваш любов и благотвориш, като жертваш част от себе си, за да спасиш и запазиш живот”.

Същия ден ставр. ик. Ангел Ангелов предаде на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит почетното отличие. Патриарх Неофит изрази надежда, че прекрасната съвместна инициатива на БПЦ и БЧК за безвъзмездно кръводаряване на големия християнски празник Вход Господен в Йерусалим – Цветница, ще се разшири и ще обхване и други празници от църковния календар, селища и доброволни кръводарители, защото животът на милиони хора зависи от това, някой с добра воля доброволно да дари кръв, което е акт на милосърдие, грижа за ближния и безкористна любов.

Награждаването по повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител стана по време на 56-та Национална конференция на системата по трансфузионната хематология в България. Събитието  се проведе в зала „София” на БЧК, бул. „Джеймс Баучер” 76. Българският Червен кръст и Националният център по трансфузионна хематология връчат почетни плакети на дългогодишни доброволни и безвъзмездни кръводарители номинирани от комисия, в която участват представители на двете институции, въз основа на изпратени предложения от цялата страна.

За принос в доброволното и безвъзмездно кръводаряване бе наградена и Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в град Банкя.

Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

митрополия2

митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

Св. Синод излъчи тримата кандидати за патриаршеския престол

На 20 юни 2024 г., в Синодната палата започна процедурата по избор на тримата кандидати ...