Начало / Новини / Римокатолически духовници също ще присъстват на Всеправославния събор

Римокатолически духовници също ще присъстват на Всеправославния събор

Папа Франциск ще изпрати двама свои приближени духовници на Всеправославния събор на о. Крит, съобщава „Catholic herald“

Като наблюдатели и представители на римския епископ ще присъстват на Всеправославния събор президентът на папския съвет за насърчаване на християнското единство кардинал Курт Кох и секретарят на същия съвет епископ Брайън Фарел.

Според същото издание Вселенският патирарх Вартоломей е поискал от папа Франциск Римокатолическата църква да има представители на Събора. „Изпращането на високопеставени пратеници от Ватикана показва, че са изключително важни отношенията ни с православната църква“, обяснява за медията епископ Фарел.

„Според католиците православието е източната част от църквата и както папа Йоан Павел II често повтаряше, чакаме с нетърпение деня, в който църквата ще диша с двата си дроба“, обяснява още Фарел.

Припомняме, че вчера стана ясно, че Руската православан църква също няма да участва във Всеправославния събор, така църквите, които няма да участват стават пет. Преди РПЦ, да направи това, Българската, Сръбската, Антиохийската и Грузинската патриаршия също решиха да не участват на Събора.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...