Начало / Всеправославен събор / Патриарх Вартоломей: Подготовката за Всеправославния събор е завършена

Патриарх Вартоломей: Подготовката за Всеправославния събор е завършена

Вселенският патриарх Вартоломей съобщи в слово след св. Литургия вчера, че подготовката по провеждането на Всеправославния събор на о. Крит е завършена. Той изрази и надеждата си за неговото успешно провеждане, предава РИА-Новости, позовавайки се на гръцки източник. 

Вселенска патриаршия възнамерява да проведе Всеправославния събор на о. Крит от 16 до 26 юни, въпреки забележките, които бяха отправени от почти половината Поместни църкви и желанието им Съборът да бъде отложен, а събирането в Крит да бъде просто предсъборно съвещание, което да изчисти някои от недоразуменията и забележките по проектодокументите и правилника за работа.

Припомняме, че Българската православна църква заяви, че няма да участва на Всеправославния събор, ако той не бъде отложен, като посочи нуждата от включване на още актуални проблеми за разглеждане в дневния ред на Събора, нуждата от допълнителна работа по някои от предсъборните текстове до постигане на единство, както и процедурни и организационни причини.

Българската реакция бе последвана от отказ и от Антиохийската патриаршия, която не е подписала решението на Предстоятелите на поместните църкви за свикване на Събора, както и Правилника за неговата работа и един от документите му, а освен това има искания за редакция на текстове и неразрешен конфликт с Йерусалимската патриаршия, който пречи на истинското единство.

От Сърбия след решение на Св. Синод патриарх Ириней отправи писмо до патриарх Вартоломей, в което изрази недоволството си от факта, че важни въпроси, които интересуват православните християни, не са включени в дневния ред на Събора. Сръбският Св. Синод вижда недостатъци в предварително зададения Правилник за работа и иска редакции по документите на Събора. Затова сръбската делегация ще участва на определените дати като на предсъборно съвещание, което да подготвя отложен Събор или е „най-много – встъпителна фаза към процеса“ на провеждане на Събора.

Грузинската патриаршия също изказа съмненията си в добрата подготовка на Всеправославния събор и реши да не участва в него. Проблем за нея са например дневният ред, темите за обсъждане в определено време и Правилникът за работа, които правят невъзможно нанасянето на съществени промени в документите за времето на работа на Събора и ограничават вземането на решения.

В края на миналата седмица стана ясно също, че ръководителят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия митрополит Иларион не участва в заседанието на предсъборната комисия по изготвяне на посланието на Събора. Днес в Москва ще се проведе извънредното заседание на Св. Синод на Руската православна църква, в което ще бъде обсъдена обстойно ситуацията, както и дали РПЦ ще участва на Всеправославния събор.

Атинският архиепископ Йероним в свое изказване твърди: „Съборът не е Всеправославен, нарича се „Свят и Велик Събор“, следователно, които и да бъдем там, ще проведем Събора“.

 по информация на pravoslavie.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Младите хора имат нужда от молитва и духовно напътствие

Румънският патриарх Даниил отправи послание по повод новата 2022-2023 учебна година, съобщава сайтът orthodoxianewsagency.gr. В обръщението ...