Начало / Новини / Англиканите също се молят за успешен Всеправославен събор

Англиканите също се молят за успешен Всеправославен събор

Архиепископът на Кентърбъри и примас на Англиканската църква отправи писмо до примасите на Църквата на Англия и модераторите на Обединените църкви, призовавайки ги към молитва за духовните водачи на Православната църква, които се подготвят за участие в Светия Събор в края на този месец.

Архиепископ Уелби се завърна наскоро от визита в Кападокия, едно от древните места на християнството, където се срещна с Вселенския патриарх на Константинопол Вартоломей I, броени дни преди началото на Светия и Велик Събор на Православната църква. „Тази среща, която бе подготвяна през целия минал век, ще бъде първата след 1000 години на православните духовни водачи, представляващи техните църкви“, пише архиепископ Уелби, който посочва, че е уверил Вселенския патриарх в молитвите си за него и за тази среща. „Призовавам вас и англиканите от цял свят да се обедините в молитвата, та Светия Дух да води и благослови духовните водачи на Православната църква, събрани на остров Крит за Светия Събор, в деня на Петдесятнца на 19 юни. Умолявам ви да си спомните в молитвите си за патриарх Вартоломей и всички събрани в Крит. Споменавайте ги в ежедневните си молитви в знак на дълбока любов и солидарност в лоното на Тялото на Христос“, завършва примасът на Англиканската църква.

Източник: Радио Ватикана

За Ангел Карадаков

Виж още

Младите хора имат нужда от молитва и духовно напътствие

Румънският патриарх Даниил отправи послание по повод новата 2022-2023 учебна година, съобщава сайтът orthodoxianewsagency.gr. В обръщението ...