Начало / Всеправославен събор / Грузинският патриарх Илия: Честити са народът и нацията, които следват пътя на Господа

Грузинският патриарх Илия: Честити са народът и нацията, които следват пътя на Господа

Грузинският патриарх Илия II отправи кратко послание след отслужване на неделната св. Литургия в катедралния храм „Св. Троица“ в Тбилиси. В него той спомена и причината за отказа на Грузинската православна църква от участие във Всеправославния събор – някои от темите са сложни и неприемливи.

Грузинският патриарх Илия каза:

„В името на Отца и Сина и Светия Дух.
Бог е с нас.
Нашият Господ Исус Христос ни казва: „Аз съм пътят и истината и животът“ (Йоан 14:6).
Честити са народът и нацията, които следват пътя на Господа.
Ние живеем в много лошо време, в което нашият ежедневен живот поражда различни проблеми и хората трябва да бъдат внимателни да не паднат в пропастта, да не правят каквото и да е дело, което трудно може да се коригира по-късно.
Днес честваме първия ни християнски св. цар Мириан и св. царица Нана. Те се молеха на Бога да стоим твърдо по пътя на истината, да стоим твърдо в православната вяра.
Вие знаете, че от 17 юни започва среща в Гърция. Ние не можем да я приемем, защото някои от темите са сложни и неприемливи. В същото време ние трябва да направим всичко, за да защитим единството на Православната църква, да защитим единството, но единодушието да бъде истина, път, пътят на Господа.“

Два дни по-рано, на 10 юни 2016 г., Грузинската православна църква взе решение да поиска отлагане на провеждането на Всеправославния събор и да не участва в него. Мотивите за отказа включват и обявените на 25 май 2016 г. искания за промени в три от проекторешенията на Светия и Велик събор. Сред причините за неучастие в Събора са и наличието в дневния ред на документа „Тайнството Брак и препятствията за него“, въпреки че той не е единодушно приет (не е подписан от Грузинската и Антиохийската патриаршия, а това противоречи на утвърдените правила), фактът, че Антиохийската патриаршия не е подписала решението на Предстоятелите на Поместните църкви за свикване на Събора и Правилника за работа, както и това, че дневният ред, темите за обсъждане в определено време и Правилникът за работа правят невъзможно нанасянето на съществени промени в документите за времето на работа на Събора и ограничават вземането на решения.

текст: Нели Иванова
източник: patriarchate.ge

Без име
Поздравителен адрес от Грузинския патриарх Илия към Вселенския патриарх Вартоломей по случай неговия имен ден

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослужебни текстове ще бъдат преведени на суахили

Тази седмица Missionary Home Society обяви, че различни православни текстове от творенията на св. Отци, както ...