Начало / Всеправославен събор / Грузинският патриарх Илия: Честити са народът и нацията, които следват пътя на Господа

Грузинският патриарх Илия: Честити са народът и нацията, които следват пътя на Господа

Грузинският патриарх Илия II отправи кратко послание след отслужване на неделната св. Литургия в катедралния храм „Св. Троица“ в Тбилиси. В него той спомена и причината за отказа на Грузинската православна църква от участие във Всеправославния събор – някои от темите са сложни и неприемливи.

Грузинският патриарх Илия каза:

„В името на Отца и Сина и Светия Дух.
Бог е с нас.
Нашият Господ Исус Христос ни казва: „Аз съм пътят и истината и животът“ (Йоан 14:6).
Честити са народът и нацията, които следват пътя на Господа.
Ние живеем в много лошо време, в което нашият ежедневен живот поражда различни проблеми и хората трябва да бъдат внимателни да не паднат в пропастта, да не правят каквото и да е дело, което трудно може да се коригира по-късно.
Днес честваме първия ни християнски св. цар Мириан и св. царица Нана. Те се молеха на Бога да стоим твърдо по пътя на истината, да стоим твърдо в православната вяра.
Вие знаете, че от 17 юни започва среща в Гърция. Ние не можем да я приемем, защото някои от темите са сложни и неприемливи. В същото време ние трябва да направим всичко, за да защитим единството на Православната църква, да защитим единството, но единодушието да бъде истина, път, пътят на Господа.“

Два дни по-рано, на 10 юни 2016 г., Грузинската православна църква взе решение да поиска отлагане на провеждането на Всеправославния събор и да не участва в него. Мотивите за отказа включват и обявените на 25 май 2016 г. искания за промени в три от проекторешенията на Светия и Велик събор. Сред причините за неучастие в Събора са и наличието в дневния ред на документа „Тайнството Брак и препятствията за него“, въпреки че той не е единодушно приет (не е подписан от Грузинската и Антиохийската патриаршия, а това противоречи на утвърдените правила), фактът, че Антиохийската патриаршия не е подписала решението на Предстоятелите на Поместните църкви за свикване на Събора и Правилника за работа, както и това, че дневният ред, темите за обсъждане в определено време и Правилникът за работа правят невъзможно нанасянето на съществени промени в документите за времето на работа на Събора и ограничават вземането на решения.

текст: Нели Иванова
източник: patriarchate.ge

Без име
Поздравителен адрес от Грузинския патриарх Илия към Вселенския патриарх Вартоломей по случай неговия имен ден

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...