Начало / Всеправославен събор / На Крит започна работа комисия по подготовката на Всеправославния събор

На Крит започна работа комисия по подготовката на Всеправославния събор

Специална комисия по подготовката на посланието на Всеправославния събор започна работа в Православната академия в Крит, където от 16 до 27 юни би трябвало да се проведе Съборът, съобщава РИА Новости, цитирайки сайта Амен.

Комисията е възглавена от Френския митрополит Емануил от Вселенската патриаршия. В четвъртък митрополит Емануил и представители на някои от Поместните православни църкви отслужиха архиерейска св. Литургия по повод празника Възнесение Господне, а след Тайнството комисията започна работа.

„Всеправославният събор, който по Божия милост ще се състои в Православната академия в Крит през следващите дни, свидетелства за единството на светата ни Църква и подчертава дълга и отговорността на Православието пред човека и обществото в тези трудни времена. Това е надежда и светлина“, каза митрополит Емануил в края на св. Литургия.

В интервю за вестник The National Herald, който излиза на гръцки език в САЩ, митрополит Емануил съобщи, че се е свързал с двете заявили неучастие църкви – Българската и Антиохийската, „с които контактите продължават“. По неговите думи от Българската патриаршия не се е очаквала подобна позиция, тъй като патриарх Неофит сам е подписал текстовете в различните етапи на процеса на подготовка на Събора и е участвал в решението за свикване на Всеправославния събор. „Ние не можем да знаем какво точно се е случило, та изведнъж Българският Синод да реши да не ходи на Всеправославния събор“, каза още той.

„В крайна сметка ще надделее благоразумието и чувството за отговорност и те ще участват във Великия събор“, смята митрополит Емануил.

The National Herald  отбелязва, че митрополит Емануил е един от водещите учени и архиереи на Константинополската патриаршия и „един от най-надеждните и близки сътрудници на патриарх Вартоломей“. Той е председател на Комисията по подготовка на посланието на Всеправославния събор, като носи и общата организационна и координационна отговорност за провеждането на Събора.

Митрополит Емануил съобщи и че с финансите „всичко е наред“ и те „са вече осигурени“. По неговите думи разходите за провеждането на Събора „няма да надвишат сумата от 2,5 млн. евро“.

Съборът се подготвя от над 50 години и ще бъде първото от над хиляда години събрание на Предстоятелите и представителите на Православните църкви. Малко преди началото на работата на Всеправославния събор се появиха съобщения за някои разногласия.

Св. Синод на Българската православна църква под председателството на патриарх Неофит отбеляза нерешеност на ключови въпроси и постанови делегацията на Българската църква да не замине за срещата в случай на невъзможност за отлагане на провеждането на Събора. Такова решение взе и Антиохийската църква. Сръбската църква предложи събиране на Крит, но провеждане не на Събор, а на предсъборно междуправославно съвещание с цел допълнителна подготовка на Събора и преработка с цел подобрение на неговите текстове. Св. Синод на Руската православна църква призова да се свика извънредно предсъборно съвещание във връзка с „извънредното положение“. Но Константинополската патриаршия заяви, че нито една институционална структура не може да преразглежда вече започналия съборен процес.

източник: ria.ru

DSC01979

За Ангел Карадаков

Виж още

Започна основен ремонт на покрива на църквата в село Крета

Основен ремонт на покрива на църквата „Св. архангел Михаил“ в мездренското село Крета, която от ...