Начало / Всеправославен събор / Посланията от църквите, отиващи на Събора (телеграфно)

Посланията от църквите, отиващи на Събора (телеграфно)

Поради недостига на време на хората в екипа на „Добротолюбие“ се случи, че в сайта ни са отразени повече позициите на Поместните църкви, които поставят условия пред участието си във Всеправославния събор, който би трябвало да започне на о. Крит след седмица.

Това е така, не защото екипът ни бяга от обективността, а защото искаме да предоставим и информацията, която не се споделя или се представя непълно в други сайтове. Посланията на Поместните православни църкви, които ще бъдат на Великия и Свят събор, са дадени в пълнота от колегите в „Двери“. Затова накратко и с намигване:

Румънският патриарх Даниил в своя реч за Всеправославния събор от откриването на заседание на Св. Синод на Румънската православна църква призовава всички верни, духовенството, монасите и миряните да се молят в дух на единство за осъществяване на целите на Светия и Велик събор. Той говори за моралното задължение да свидетелстваме заедно за единството на вярата в Църквата не само на местно, но и на всеправославно равнище. „Най-големият и най-ценен дар на духовния живот на Църквата е духовното единство, което се изразява чрез свещенодейното единство, както и чрез мисионерската и пастирска дейност на Църквата в света днес”, казва Румънският патриарх.

В изявлението си патриарх Даниил не споменава дали навлизането на Румънската църква в каноничната територия на Сръбската църква е акт на желание за вид обединяване и единство с нея. Но подчертава, че за Събора

„имаме нужда от изразяване на единство и съвместна отговорност”.

Кипърският архиепископ Хризостом огласи своята оценка относно изразените от някои Поместни православни църкви позиции. В нея той напомня, че решението за провеждане на Всеправославния събор е взето единодушно на две от събранията на  Предстоятелите на Поместните църкви, което осигурява единството им, а всеки, който допринася за разрушаването на това единство, ще бъде с натоварена съвест.

Кипърският архиепископ вярва, че при добра воля и ръководство от православния Дух на истината и на традициите всички проблеми около предсъборно одобрените документи могат да се решат своевременно и Всеправославният събор може да има време да се справи и с двустранните проблеми между сестрите църкви.

Но в тези свои надежди Кипърският архиепископ Хризостом не отразява факта, че междуцърковните отношения не са сред темите за обсъждане в дневния ред на Събора, а точка 8 от Правилника за работа забранява включването на неодобрени предварително в предсъборните съвещания проблеми.

В своето послание за провеждането на Всеправославния събор Албанската архиепископия в миротворчески дух призовава:

”Нека се решат поне някои от проблемите. За предпочитане е малкото, в сравнение с нищото… Нека се помолим разглеждането на останалите въпроси да се осъществи на един следващ Събор. Нека се положат всички възможни усилия за участието на всички членове на Събора в тържествената св. Литургия за откриването на Събора на Петдесетница и на вечернята на Св. Дух. Става дума за един фундаментален символ на единството”.

Сръбската патриаршия няма да участва на срещата на о. Крит като на Всеправославен събор, защото искането им е Съборът да бъде отложен за доработка на документите, а ще участва само в предсъборно събрание за допълнителна подготовка или „най-много – встъпителна фаза към процеса“ на провеждане на Събора.

На официалните сайтове на Александрийската, Йерусалимската, Полската и Чехо-Словашката поместна църква няма послания или информация за забележки относно провеждането на Светия и Велик събор и се очаква тяхното безпроблемно присъствие.

текст: Нели Иванова

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...