Начало / Новини / В събота римокатолиците ще се молят за успешен Всеправославен събор

В събота римокатолиците ще се молят за успешен Всеправославен събор

Римокатолиците, които на 11 юни тази година се намират в Рим, ще имат възможност да се молят за успешно провеждане на Всеправославния събор, който е планиран да протече от 19 до 27 юни 2016 г. на гръцкия остров Крит.

Молитвата ще стане след тържествена вечерня (Първата вечерна молитва от Литургията на Часовете), която ще бъде отслужена на 11 юни от 17 ч. римско време в папската базилика «Св. Павел извън стените». Целта е да се даде свидетелство за духовната близост на римокатолиците с Православната църква.
По-рано тази седмица председателят на Папския съвет за насърчаване на християнското единство кардинал Курт Кох изрази надежда, че първият от много векове Събор на такова равнище ще съумее да изиграе положителна роля за сближаване на позициите между различните Поместни Православни църкви по отношение на католиците. А и ако православните «помежду си не са докрай единни», това може да повлияе отрицателно и върху католическо-православния диалог, отбеляза кардинал Кох. По думите му, и до ден-днешен в православието съществуват различия във възприятието спрямо католиците. Председателят на Папския съвет за християнско единство се надява, че предстоящият Всеправославен Събор «ще даде ясни знаци», които да покажат желание да се върви по пътя на християнския диалог.

Не е ясно дали идеята за молитва в подкрепа на свикването на Всеправославния събор е дошла от страна на православни духовници или е самоинициатива на римокатолическата църква.

По информация на: www.catholic-news.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Спомен за дядо Добри – шест години от неговата кончина

Днес се изпълват шест години от кончината на дядо Добри, който ще остане в историята ...