Начало / Новини / Кампания за възстановяване на манастир „Св. Панталеймон“ край Патлейна започва с концерт

Кампания за възстановяване на манастир „Св. Панталеймон“ край Патлейна започва с концерт

Благотворителен концерт за набиране на средства за възстановяване на манастир „Св. Панталеймон“ край Патлейна ще се състои на 10 юни (петък) от 19:00 ч в салона на читалище „Развитие“ във Велики Преслав.

Инициатор на благотворителната инициатива, която се провежда с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, са участниците в клуб за народни хора „Веселото хоро“. През месец март тази година те възраждат идеята за реконструиране на манастир „Св. Панталеймон“. Изпращат специални покани за дарение към над 150 фирми и физически лица от гр. Велики Преслав, Шумен и региона с надеждата да ги направят съпричастни към благородната кауза. Започват и подготовка за кулминацията на кампанията за набиране на средства – голям концерт на фолклорни групи, танцови състави и изпълнители от Велики Преслав, Търговище, Нови пазар, Кирково и др.

blag-koncert-2016На 10 юни 2016 г. от 19:00 ч в салона на читалище „Развитие“ във Велики Преслав манастир „Св. Панталеймон“ ще получи помощ от свои приятели. Но финансови средства могат да се изпращат и чрез дарителската сметка на манастира IBAN BG86FINV91501216248695 – FIBANK.

*

През 2006 г., когато приснопаметният Варненски митрополит Кирил след много перипетии е пред голямото изпитание да осигури 664 000 лева за 30 дни, за да плати на държавата цената на манастир „Св. Пантелеймон“, казва: „С Божията помощ, смятам, ще успеем. Както се събират пари за нова черква, така ще съберем парите и за този български манастир. За нас „Патлейна“ е символ на Златния български век, на славянобългарската писменост и трябва да се възстанови заедно с другите православни църкви“. Желанието на митрополит Кирил е да превърне манастир „Св. Панталеймон“ в голям духовно-просветен център на Балканите. „Парите са нищо, духовната разруха – това е, което трябва да превъзмогнем“, завещава Варненският митрополит Кирил.

*

02.08_sv_teodor_stratilatПатлейнският манастир „Св. Панталеймон“ има богата и интересна история. Основан е през IX в. и е важен художествен център и книжовно средище по време на Първата българска държава. В него са творили учениците на Кирил и Методий – Климент и Наум, и е създадена Преславската книжовна школа. В него е замонашен и по-късно умира цар Борис I.

При извършване на разкопки в останките на манастира е открита мозаечна икона на св. Теодор Стратилат от Х в. Днес тя се съхранява в Националния археологически музей. От същото време, IX – Х век, са намерени керамични икони на св. ап. Филип, Евангелист Марко, Разпятие, бронзова матрица на икона на благославящ Христос, седнал на трон, над която е поместено изображение на Богомайката „Платитера“. Манастирът е обявен за паметник на културата.

През 1940 г. Варненският и Великопреславски митрополит Йосиф замисля грандиозен план за възстановяване на манастира в близост до останките от старинните постройки. Включват се жители от цяла България, но след 1944 г. почти построената сграда е одържавена и начинанието пропада. Новият манастир никога не е действал, не е изграждан и църковен храм към него. В периода 1944 – 1989 г. сградата е ползвана за почивна станция на профсъюзите и за спортна база. След 1989 г. е деактувана от общината и не се използва. Имало е неуспешни опити от страна на епархийския архиерей да бъде върната на Варненско-Великопреславската митрополия. През август 2006 г. сградата е продадена на търг на Българската православна църква, а през 2011 г. митрополит Кирил подстригва първия монах в обителта – Константин, който се грижи за манастира и досега. Състоянието на манастирската сграда изисква неотложен ремонт и помощ. Дарителската сметка на манастира – IBAN BG86FINV91501216248695 – FIBANK.

12973276_1759682294268151_5312729695369756661_o

текст: Нели Иванова

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...