Начало / Uncategorized / Мъченикът, който изцелява от слепота

Мъченикът, който изцелява от слепота

Свети мъченик Мина бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан.

По това време в Рим царували заедно двамата царе Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места. Веднъж в главния град на Котуанската област се провеждал празник, на който дошли много езичници. Те се събрали в чест на своите божества. Блаженият Мина се разгорял от ревност по Бога, оставил планината и пустинята и дошъл в града. Той излязъл насред мястото за зрелища, за да го видят всички, и възкликнал високо:

– Аз съм раб на Иисуса Христа, Владиката на небето и земята.

Князът заповядал да отведат светия в тъмница и да го пазят до сутринта, а сам цял ден участвал в празненството и зрелищата. На другия ден князът по всякакъв начин се опитвал да склони светеца към идолопоклонство. Но когато не успял да го подтикне към нечестие, заповядал да го измъчват. След дълги изтезания бил осъден на смърт.

Воините отвели свети мъченик Мина извън града, където отсекли главата му, запалили голям огън и хвърлили в него многострадалното му тяло. Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли тези свети останки в град Александрия и ги погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите на светеца в нея станали множество чудеса.

Множество чудеса извършват и редица икони на свети Мина.

В църквата „Св. Петка Стара“ в комплекса на Софийска света митрополия се пази икона на св. Мина, която е помогнала на мнозина вярващи. Всеки вторник пред тази икона се чете акатист на св. Мина. Много хора, които посещават църквата, свидетелстват, че след четенето на акатиста и горещата си молитва към светеца, са намирали изцеление и отговор на молитвите си. Известен е и случай, в който светецът е предпазил от пълна слепота.

Другата  чудотворна икона на светеца се намира в манастира „Св. Мина“ в близост до София.

Пред тази икона са изречени множество молитви, а свети Мина отговаря на всички, стига човек да отиде с истинска вяра и отворено сърце.

Много от жените се сдобиват с рожба след гореща молитва към великомъченик Мина. Друго чудо, което светецът извършва, е да помага при брачни проблеми. Много от миряните свидетелстват, че дори не е нужно да посещаваш манастира, нужно е само горещо да се помолим  на светеца, но не да изцели физическата, а душевната ни слепота.

Автор: Николина Александрова

За Николина Александрова

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...