Начало / Всеправославен събор / Св. Синод: Проявете високо църковно съзнание и не се поддавайте на манипулации

Св. Синод: Проявете високо църковно съзнание и не се поддавайте на манипулации

Във връзка с разпространявани в Интернет неверни и подвеждащи твърдения относно последното решение на Св. Синод за Великия и Свят Събор на Православната църква, 16 – 26 юни 2016 г., остров Крит (прот. №12 / 1.06.2016 г.), от Канцеларията на Св. Синод уточняват, че:

„Взетото синодално решение е гласувано единодушно и е официално подписано от Българския патриарх и високопреосвещените митрополити – членове на Св. Синод на БПЦ-БП. Решението на Св. Синод е категорично: БПЦ-БП няма да участва във Всеправославния събор поради вече обявените основателни причини. Решението е изпратено до всички предстоятели на Поместните православни църкви. Отменен е полетът на правителствения самолет, с който щеше да се придвижи до остров Крит делегацията на БПЦ-БП.  Направените за българската делегация резервации са отменени и в момента се водят преговори за тяхното благоприятно финализиране.

Нека членовете на БПЦ-БП проявят високо църковно съзнание като се доверят на своето свещеноначалие и заедно с българската общественост не се поддават на излишни и недостойни манипулации.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!“, завършва изявлението си Синодът.

Припомняме, че Св. Синод на Българската православна църква реши да предложи отлагане на провеждането на Всеправославния събор, като една от причините за това е „липсата в дневния ред на Всеправославния събор на особено важни за св. Православие теми, които да имат актуално значение и да изискват своевременно всеправославно съборно решаване“.

За Нели Иванова

Виж още

Днес е празникът на света великомъченица Марина

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (ІІІ в.). Баща й я ...