Начало / Всеправославен събор / Антиохийската патриаршия поставя под въпрос датата за Всеправославния събор

Антиохийската патриаршия поставя под въпрос датата за Всеправославния събор

В свое изявление от 1 юни 2016 г.  Секретариатът на Антиохийската патриаршия изразява силно съмнение в целесъобразността на провеждането на Светия и Велик събор на Православната църква на насрочената дата. Това кореспондира с предложението на Св. Синод на Българската православна църква за отлагане на Всеправославния събор до постигане на единство по поставените от Поместните църкви актуални въпроси.

Изявлението на Антиохийската патриаршия идва след предложение на Вселенската патриаршия от 31 май 2016 за отлагане на решаването на конфликта между Антиохия и Йерусалим за църковната юрисдикция на Катар за след провеждането на Събора. В оценката на това предложение Антиохийската патриаршия припомня своите „болезнени усилия“, особено в навечерието на Всеправославния събор, за постигане на съгласие с патриаршията на Йерусалим, която отказва да преговаря. Тези усилия са били точно с цел постигане на православно единство на Светия и Велик събор, което намира своя върховен израз в единното отслужване на св. Божествена литургия. Актът на съслужение на православните автокефални църкви в св. Литургия на Петдесетница е правилният начин за единение и изповядване на единението. А на този етап не е възможен заради „безразличието на Йерусалимската патриаршия към мирните инициативи“ на Антиохийската патриаршия, което застрашава провеждането на Всеправославния събор на насрочената дата.

„Новата линия за отлагане на решаването на проблема за след Великия и Свят събор прави невалидна мисията на самия събор, който трябва да е „израз на Православното единство“, се казва в комюникето.

Антиохийската патриаршия призовава всички автокефални православни църкви да работят усилено за опазване на православното единство срещу опасностите, които го застрашават, и остава в готовност за преговори.

Припомняме, че Св. Синод на Българската православна църква реши да предложи отлагане на провеждането на Всеправославния събор, като една от причините за това е „липсата в дневния ред на Всеправославния събор на особено важни за св. Православие теми, които да имат актуално значение и да изискват своевременно всеправославно съборно решаване“.

текст: Нели Иванова
информация: antiochpatriarchate.org

За Нели Иванова

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...