Начало / Всеправославен събор / Грузинската църква настоява за промени в три документа на Всеправославния събор

Грузинската църква настоява за промени в три документа на Всеправославния събор

На 25 май 2016 г. Светият Синод на Грузинската православна църква проведе заседание, посветено на проекторешенията на Всеправославния събор, който ще започне на 19 юни на о. Крит.
Както още през м. февруари „Добротолюбие“ съобщи, Грузинската православна църква ще настоява за промяна на три от предсъборните документи: „Тайнството Брак и препятствията за него“, „Мисията на Православната църква в съвременния свят“ и „Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят“.

Заседанието на грузинския Св. Синод преминава под председателството на Католикос-патриарха на цяла Грузия Илия II, който благодари на всички духовни лица и миряни, взели участие в заседанията на Всеправославните предсъборни подготовителни съвещания. В хода на дискусията Св. Синод на ГПЦ постановява:

в проекторешението „Тайнството Брак и препятствията за него“ да се променят две точки: първа част на 10. точка на раздел „Православният брак“ и подточка „А“ на 5. точка на раздел „Препятствия за брака“. Предложеният от Грузинската православна църква нов текст на точка 10 е: „Църквата не приема сексуалния съюз между лица от един пол, а също и всяка друга форма на съжителство, различна от християнския брак, и осъжда този грях. Църквата скърби за вечната участ на безсмъртните души на хората, живеещи в този грях, и насочва цялото си пастирско усилие към това те да осъзнаят цялата крайност на тежестта на този грях и да се отдалечат от него посредством истинното покаяние“.
Грузинската църква е против възможността бракът на православни с инославни  да „може да бъде благословен по снизхождение и поради човеколюбие при изричното условие децата от този брак да бъдат кръстени и възпитани в Православната църква“. ГПЦ държи този текст да отпадне от документа, „тъй като противоречи на 72-ро правило на Трулския събор от VI Вселенски събор, а „нито един Събор не може да се противопоставя, да отменя или да променя нито един признат от Вселенските Събори канон“;

в проекторешението „Мисията на Православната църква в съвременния свят“ да се подложи на редакция последната част от името на документа, както и да се променят 3. точка на раздел „Достойнството на човешката личност“ и 1. точка на раздел „За мира и справедливостта“, като са предложени нови текстове с уточняващо съдържание; 

– проектодокументът „Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят“ се определя като „изначално неприемлив за Грузинската православна църква“, той „съдържа еклесиологични и терминологични грешки и подлежи на сериозна преработка. Ако тези изменения не бъдат разгледани и внесени в текста на документа, Грузинската църква не намира за възможно да го подпише“, заявява Св. Синод на Грузинската църква.

Определена е и делегацията на Грузинската православна църква, която ще участва във Всеправославния събор. Тя е предвождана от Негово Светейшество Католикос-патриарха на цяла Грузия Илия II и се състои от 15 митрополити, 2 архиепископи и 7 епископи.

текст: Нели Иванова
информация: patriarchate.ge

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...