Начало / Всеправославен събор / Всеправославният събор има свой официален сайт

Всеправославният събор има свой официален сайт

Стартира официалният информационен сайт на Всеправославния събор, който ще се проведе между 19-26 юни в Православната академия на о. Крит.

Адресът на сайта е https://www.holycouncil.org. Информацията в него е налична на четири езика, които са определени за официални езици на събитието: английски, гръцки, руски и френски, а предсъборните документи са в превод и на арабски език.

Под мотото на Светия и Велик събор „В соединение вся призва”/”Към единство призова” (от песнопенията на Петдесетница) в сайта е достъпна пълната документация, която подлежи на обсъждане и гласуване по време на заседанията на Събора. Описан е накратко и дългият път на подготовката на Всеправославния събор с интересни и малко известни факти.

Любопитно е например, че идеята за свикването на Събора възниква още през 1902 г., когато тогавашният Вселенски патриарх Йоаким III призовава предстоятелите на Поместните православни автокефални църкви да намерят решение на съществуващите по това време проблеми. През 1930 г. Вселенският патриарх Фотий II свиква среща на Междуправославна подготвителна комисия, която във Ватопедския манастир на Атон съставя първия списък от 17 теми за обсъждане, част от които намират място 85 години по-късно на предстоящия в края на юни Всеправославен събор.

В отделен раздел на сайта са представени Поместните православни църкви със снимка на техния предстоятел и препратка към официалния им сайт.

Подробни обяснения има за начина на акредитация на медиите, срокът за която е от 24.05 до 06.06.2016 г.

Информация за подготовката и работата на Всеправославния събор вече може да се получи и от социалните мрежи; фейсбук страницата на Светия и Велик православен събор е https://www.facebook.com/holycouncil/?fref=ts&hc_location=ufi

Очаквайте информация за дългогодишната подготовката на Събора и за одобрения регламент за неговата работа.

текст: Нели Иванова
снимка: Фейсбук страница на Всеправославния събор

Без име

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителен концерт събра над 8000 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци

Благотворителен концерт събра 8150 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци, където ...