Начало / Uncategorized / Образ на Св. Богородица изцелява без получилите изцеление да са виждали чудотворната и икона

Образ на Св. Богородица изцелява без получилите изцеление да са виждали чудотворната и икона

Един от чудотворните образи на св. Богородица изцелява болни и нуждаещи се от Нейната помощ без дори хората, на които е помогнал да подозират за Неговото съществуване. Това е иконата на св. Богородица „Панагия Миртия“ в манастира Панагия Миртия, Гърция. Историята на тази чудна икона датира от периода на венецианското нашествие, латинците нахлули и превзели гр. Навпакт. Един римокатолически кардинал решил да отслужи Литургия във всички манастири в околностите на езерото Трихонида.

Когато наближил манастира Миртия, св. Богородица не допуснала това деяние и по чуден начин иконата изчезнала.

Монасите от манастира и жителите на това място счели, че с присъствието си римокатолическият кардинал ще оскверни светата обител и заедно я напуснали. След доста години, иконата на св. Богородица била намерена от един овчар в един храст – мирта. Оттогава иконата е наречена „Панагия Миртиотиса“ или „Св. Богородица Миртиотиса“. Около 1200-та година на мястото, където е намерена иконата, бил построен малък манастир и църква с името „Панагия Миртия“.

Образът на Божията майка има надпис над дясното рамо: „Надежда на обезнадеждените“, тоест Тази, която е надежда на всеки отчаян и обезнадежден.

Image_4763175_126

През 1493 г. местен иконописец, който завършвал изписването на манастирския храм, бил помолен от монасите да направи точно копие на първообраза, който с времето се заличил. Той успял да изпише наново образа, който монасите помнели: ликът на св. Богородица, която едновременно излъчва радост и печал, което всъщност е в синхрон с написа „Надежда на обезнадеждените“, както и бадемовите очи на св. Богородица, които отличават този й образ от всяка друга нейна икона.

Този образ на Божията майка се свързва с редица чудеса.

Местните жители разказват,  че през един много продължителен период на суша измолили от монасите да извършат лития с иконата в цялата област. Монасите с радост откликнали. Преди още да стигнат половината от пътя, в небето започнали да се събират гъсти дъждовни облаци, след което се излял проливен дъжд. Хората се изплашили и искали да се разбягат, но игуменът неразрешил. Всички заедно продължили литията и като се върнали в манастира, благодарили на св. Богородица.Това е първият и единствен път когато иконата е напускала манастира.

Света Богородица изцелява и много хора от различни болести, често помага на бездетни семейства, дори изцелява от рак. Голяма част от получилите изцеление не са виждали нито чудотворната икона, нито са чували за манастира. Божията майка им се явява по чудесен начин и ги упътва към манастира си, за да й се поклонят и благодарят за изцеленията си.

Текст: Николина Александрова

За Николина Александрова

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...