Начало / Новини / Мощи на св. Дионисий Олимпски ще посрещнат в Неврокопска епархия

Мощи на св. Дионисий Олимпски ще посрещнат в Неврокопска епархия

Светите мощи на преподобния Дионисий Олимпски  ще бъдат посрещнати в Неврокопска епархия на 29 май. Те ще посетят и петте духовни околии на епархията, което дава възможност на повече богомолци да се поклонят и да измолят помощ от светителя.

Предвидено е във всеки от централните градове на околиите да бъдат отслужвани вечерня с молебния канон на св. Дионисий Олимпски и св. Литургия на следващия ден. В следобедните часове на 3 юни светите мощи на преп. отец Дионисий Олимпски ще бъдат върнати в гръцкия манастир „Св. Троица“ на Олимп, който самият светец е построил около 1542 г.

Програмата за пребиваването на мощите на св. Дионисий Олимпски в Неврокопска епархия и за поклонението пред тях е:

29 май – посрещане на св. мощи и вечерня в храм „Св. св. Кирил и Методий“, Гоце Делчев;

30 май – утреня и св. Литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Гоце Делчев,
следобед – вечерня и поклонение в храм „Св. Троица“, гр. Банско;

31 май – утреня и св. Литургия в храм „Св. Благовещение“, гр. Разлог,
следобед – вечерня и поклонение в храм „Св. Въведение Богородично“, гр. Благоевград;

01 юни – утреня и св. Литургия в храм „Св. Въведение Богородично“, гр. Благоевград,
следобед – вечерня и поклонение в храм „Св. Георги“, гр. Сандански;

02 юни – утреня и св. Литургия в храм „Св. Георги“, гр. Сандански,
следобед – Вечерня и поклонение в храм „Успение Богородично“, гр. Петрич;

03 юни – утреня и Св. Литургия в храм „Св. Успение Богородично“, гр. Петрич.

13260256_1073043976113278_6798893875625526149_nТропар на св. Дионисий Олимпски, гл. 1

Жител на Олимп, слава за Пиерия и свещена закрила за наречената на тебе обител си станал, мъдри Дионисие; живял като ангел на земята, ти си давал бър-зата си помощ на ония, които благочестиво ти казват: слава на Бога, Който те направи дивен, слава на Него, Който чрез тебе върши изцерения за всички.

Кондак

Мъдро си придобил чрез голяма благодат, Дионисие, подвига на въздържанието; затова Светата Троица те прослави с богати дела, както и с чудеса.

Величание

Олимп, ти най-висока от планините, радвай се и се весели, защото придоби помощник, избавител и закрилник в изкушенията – божествения и пресветъл Дионисий.

***

Свети Дионисий Олимпийски е роден в бедно благочестиво семейство около 1500 година в селцето Склатена (съвременна Дракотрипа, окръг Нова Кардица). Белезите на неговото духовно преуспяване били забележими още в младенческа възраст. Както разказва преданието, неговите родители виждали как над спящия младенец се появявал светещ кръст. От детските си години Дионисий постел, молел се и четял Свещеното Писание, опитвайки се да подражава на житията на светиите, разговарял със своите връстници за вярата.
Като израснал, поискал да стане монах. Веднъж в тяхното село дошъл монах Антим от манастира Метеор. Юношата дълго и подробно беседвал с този монах и решил да го последва, приел монашество с името Даниил.
Младежът сияел с добродетел, за което останалите монаси много го уважавали. Но по своето смирение и любов към безмълвничеството, Даниил решил една нощ тайно да тръгне за Света Гора. Поемайки по пътя, той скочил от една скала, но останал невредим!
Като се добрал до Карея, той станал послушник при стареца Гавриил, тогавашният глава на Света Гора. Старецът Гавриил, според обичая, приет за млади монаси, го изпратил за една година в селцето Агиос Мамас в Халкидики. След като се върнал, Даниил бил постриган във велика схима и бил назован Дионисий. Скоро след това бил ръкоположен за дякон, а после и за йерей. С благословението на своя старец Дионисий заминава за скита Каракал. Там построява келия и храм, осветени в чест на Светата Троица. Животът му станал още по-аскетичен.
Впоследствие Дионисий посетил Светите Места, където получил голяма благодат и огромна духовна полза. За него били подадени две предложения за приемничество – от Иконийския митрополит и Йерусалимски патриарх Доротей. Но Дионисий не ги приел и се върнал в своята келия, в която ставали много чудеса. Ангели помагали на светеца. Веднъж, когато някой си човек причаквал отеца в засада, за да го убие и окраде по пътя към обителта, той в крайна сметка открил, че светецът вече се намира в своя манастир. Дионисий невидимо минал покрай разбойника, който след това се покаял и станал монах.
След време, отстъпвайки пред настойчивите молби на отците от манастира Филотей, отец Дионисий се съгласил да стане негов игумен. За подобряване на финансовото положение на манастира той извършил пътуване до Константинопол и връщайки се, довел със себе си нови монаси. Игуменът направил идиоритмичния (особножитийния) манастир киновиален (общежитиен). Сблъксвайки се с протести и неразбиране, Дионисий, придружаван от няколко монаси, се насочва към скита в град Верия. Там тъкмо умрял местният епископ и всички започнали да молят Дионисий да заеме неговото място. Но светецът отказал епископската катедра и се отправил към планината Олимп.
Тук той построил манастир и прекрасен храм в чест на Света Троица. Това било сторено, след като по време на изгрева на слънцето на молещия се Дионисий се явил светещ кръг с три лъча. Но турският управител на областта не одобрил това строителство, затова светецът се оттеглил на Пелин, където построил храм и келия. След заминаването на светеца обаче били явени много знамения, благодарение на които местните власти побързали да върнат св. Дионисий в града, а турският управител дал разрешение за строителството.
Свети Дионисий водел подвижнически живот в пещерата под манастира, където имало свят извор. На някои места около манастира той дал имена на различни части от Светата Земя. Два пъти той се изкачвал до параклисите „Св. Преображение” и „Св. Пророк Илия”, които били разположени на върха на планината Олимп. Когато Бог в нощно видение открил на светеца каква ще бъде неговата смърт, той се оттеглил на „Голгота” за аскетичен подвиг. Тук било много студено и светецът се разболял.
эфх-ях-яжгВъпреки че местните отци го уговаряли да остане в манастира, светецът се оттеглил в пещерата „Свети Лазар“, където за него се грижели, а той с любов давал отечески съвети. В момент на гореща молитва св. Дионисий предал своя дух в ръцете Божии. Честните мощи на този жител и покровител на област Пирея били погребани в нартекса на построения от него храм.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...