Начало / Uncategorized / „Светият град – Асеновград“ бе излъчен в Европейския парламент

„Светият град – Асеновград“ бе излъчен в Европейския парламент

На 24 май се озоваваме извън България. В столицата на обединена Европа сме – Брюксел. И сме тук, не за да отразяваме как живеят хората след атентатите или пък да следим какво е развитието на бежанската вълна. Причината е друга и е свързана с филм, показващ една различна реалност. Реалност близка до Бога.

„Филмът „Светият град – Асеновград“, разкрива в пълнота и всички онези светии, оставили траен отпечатък в живота на всеки един от участниците в този филм. Живеейки във времена на духовна криза, когато материализмът взима превес над духовното, всички ние се нуждаем от един такъв духовен импулс и заряд, та да можем докосвайки се, макар и пред екрана до всичко онова, което са видели операторът и създателят на филма, да може да ни накара да се преселим с мислите си там и да съпреживеем всички онези свещени мигове от живота на православните християни, които пазят тази многовековна традиция и я преподават на подрастващата младеж“, каза Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в слово, отправено към участниците в конференцията „Мястото на българското културно-историческо наследство в изграждането на европейската идентичност“, организирана от евродепутата от БСП Момчил Неков.

IMG_0546С конференцията, всъщност бяха и открити тържествата по повод Деня на славянската писменост и култура в европейската столица. В началото на конференцията депутатът Момчил Неков подчерта, че „Българите в чужбина губят идентичността си“. Той каза още, че ние като народ има с какво да се гордеем – бит, култура, духовност. „Повече от 200 г. се празнува празникът на Св. Св. Кирил и Методий, а любовта към родината се възпитава от най-ранна детска възраст“.

Пред „Добротолюбие“ Момчил Неков каза, че „Европа е градена на принципа на солидарността и толерантността населена предимно от християни и е съвсем нормално ние да се обърнем към нашата духовност и вяра. Гледайки филма прецених, че той е подходящ да запали българина, защото това, което ние изпускаме винаги е духовната ни връзка един към друг“. Момчил Неков каза още, че според него майсторската лента на Ангел Бончев прави зрителите по-смирени и по-добри.

„Хубаво е, че се появява филм, като този на Ангел Бончев, защото той е необходим не само с посланията си, но и с това, че ни дава одухотворяващ поглед за миналото ни“, каза на конференцията доц. Юрий Дачев, театровед, драматург и тв водещ на предаването „Рецепта за култура” по сателитния канал на БНТ.

IMG_20160524_112736[1]Филмът „Светият град – Асеновград“ разкрива на зрителите малко известни истории, които не само докосват сърцето, а променят начина на мислене и на възприятие за нещата, които ни заобикалят. Учи ни и на това, че ако имаш Бога в сърцето си, то си на прав път. Вълнуващите случки там са повече от разтърсващи, защото в тях присъства Бог. В това се убедиха всички, които го изгледаха. Интересното във филма е също това, че участват почти всички свещеници, жители имали лични преживявания с дадена църква или параклис, както и хора преживели чудеса след молитва пред някоя от чудотворните икони в града. Представят се част от уникалните обичаи на Асеновград, литийното шествие на празника Преполовение, който се отбелязва особено тържествено, за разлика от останалата част от България.

Освен чудесата във филма са включени и малко известни факти като блажената кончина на свети Паисий Хилендарски. Паметникът защитен от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, ЮНЕСКО, гордостта на Асеновград – църквата Света Богородица Петричка, разбира се, е неразривна част от образа на лентата. „До момента няма по-пълен и по- детайлен разказ за духовната страна на града, който е разположен в полите на Родопа планина и в началото на тракийската низина“, обяснява Ангел Бончев, автор на филма.

IMG_20160524_115958[1]Филмът „Светият град – Асеновград” скоро ще тръгне и по международни фестивали, като първият конкурс, на който ще представя страната ни е на Асоциацията на журналистите, пишещи в религиозната сфера, „Religion newswriters Assosiation”, Колумбия, САЩ. Това стана възможно с изключителната подкрепа на община Асеновград в лицето на кмета д-р Емил Караиванов. У нас филмът бе излъчван по Пловдивската православна телевизия и по ТВ „Европа“. Създаден е с благословението на Пловдивския митрополит Николай.

В момента екипът работи по следващия си проект – филм за живота и мъченичеството на свети великомъченик и чудотворец Ефрем. Но повече за филма „Светият град – Асеновград“, за обръщането на един журналист към Бога и за неговия път във вярата очаквайте в събота, когато ще публикуваме интервюто на Ангел Бончев, което даде специално за читателите на „Добротолюбие“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...