Начало / Новини / С литийно шествие отбелязаха Преполовение в Асеновград

С литийно шествие отбелязаха Преполовение в Асеновград

На 25-тия ден след Великден Православната църква отбелязва празника Преполовение, който е между Възкресение Христово и Петдесетница. Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в храм „Света Богородица – Благовещение„ в Асеновград.

По установена вече традиция след светата Литургия беше изнeсена Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Умиление” и с тържествено литийно шествие под звуците на духов оркестър се отправи до Бачковския манастир. Шествието премина тържествено през главната улица на Асеновград. Така жители и гости на града станаха съпричастни към празника Преполовение.

Обаче не само асеновградчани, а и жители на Стара Загора, Кърджали, София и други градове на страната се включиха в най-дългото литийно шествие, което отбелязва празника Преполовение – 25 дни след Великден. Денят се чества по този начин единствено в Асеновград. Иконата на Божията майка бе изведена от църквата „Света Богородица-Благовещение“ в града под звуците на камбанен звън, продължил около 10 минути. Литургията в храма бе отслужена от пловдивския митрополит Николай. Литийното шествие премина през главни улици, като пресече централния площад „Акдемик Николай Хайтов“, достигна моста при старата пловдивска автогара на Асеновград и приключи на изхода на града, в посока Смолян. През цялото време тържествен марш, изпълнен от духовия оркестър на асеновградското Военното формирование съпровождаше литията.

Дъждът, който се изсипа над Асеновград, не попречи на миряните да следват иконата през целия път на шествието. В миналото то е продължавало до самия Бачковски манастир. През последните няколко години Чудотворната икона се пренася до Светата обител в Бачково чрез товарен автомобил. В манастира пред образа на Божията майка ще имат възможността да се помолят хиляди богомолци. В късния следобед на днешния ден иконата ще бъде върната обратно в църквата „Света Богородица-Благовещение“ в Асеновград.
Снимки: Пловдивска св. Митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...