Начало / Новини / Патриарх Неофит: Нека бъдем верни следовници на завета на светите Братя!

Патриарх Неофит: Нека бъдем верни следовници на завета на светите Братя!

Днес, на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост, Негвово Светейшество Българският патриарх Неофит възглави тържествен молебен в катедралния храм-паметник „Св. Александър Невски“. Той произнесе поздравително слово, в което каза:

„В тържествения и празничен ден, изправени пред образите на светите равноапостолни братя и просветители на славянския род Кирил и Методий, отново се прекланяме пред тяхното величаво и родолюбиво дело, с което в далечното девето столетие бе набелязан пътят към духовния и културен възход на нашия народ, а посредством него и на всички славянски народи. Прекланяме се и прославяме тяхното дело и подвиг, които Църквата винаги е приравнявала с делото на самите Христови апостоли, засвидетелствайки по този начин непреходното значение и величието на стореното от тях, както и своята вечна благодарност и признателност към богомъдрите Солунски братя.

Появата на славянската писменост, заедно със скоро последвалото я Покръстване при равноапостолния св. Борис І Михаил, бяха и остават и днес двата основополагащи фундамента в многовековната и превратна история на българския народ. Двата стълба, определили веднъж и завинаги принадлежността на нашия народ към християнската европейска цивилизация, вдъхновили и материализирали всички наши приноси към европейското и световното културно наследство, заради които и днес нашето Отечество се радва на уважението и признателността на международната културна общественост.

Не бе случайно и провъзгласяването на равноапостолните братя през втората половина на отминалото столетие за съпокровители на Европа. Едно безспорно признание не само лично за тях и за тяхното дело, но и за всички техни ученици, последователи и приемници през столетията, отдали силите и живота си на попрището на славянската писменост и култура. Защото плодовете от величавото дело на светите равноапостолни братя са разпрострени из целия славянски свят, а стореното от тях остава и до днес ярък образец и пример за подражание от всички цивилизовани християнски народи по целия свят.

Ето защо днес, в деня на славянската писменост и култура, нашата радост е пълна и от нищо непомрачена, защото след толкова много столетия делото на светите Кирил и Методий остава живо и продължава да принася плод, изявявайки се в нови и нови произведения на културата, литературата и изкуството, все така вдъхновявани от нашата православна християнска вяра и от дошлата при нас заедно с нея славянска писменост.

Нека бъдем верни следовници на завета на светите Братя!

Нека у всекиго от нас никога не угасва онзи скъпоценен пламък, който в далечните дни те запалиха сред нашия народ – пламъка на просветата и на православната ни християнска духовност, за да пребъде делото на славянските просветители, за да пребъде и „държавата на духа” – нашата свидна православна България!

Нека и днес, заедно с цялата Божия Църква, с едно сърце и една уста и ние да възкликнем:

„Свещената двоица на нашите просветители да почетем, които, чрез превода на Божествените книги, отключиха за нас извора на богопознанието, от който извор и до днес, непрестанно като черпим, облажаваме ви, Кириле и Методие, които предстоите пред престола на Всевишния и се молите топло за нашите души!” (Кондак, гл. 3).

По молитвите на св. славянски просветители и първоучители равноапостолните Кирил и Методий Бог да благославя от небесните висоти православния ни народ и да го укрепва във всяко негово добро начинание!

Честит и благословен празник!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

източник: bg-patriarshia.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...