Начало / За нас / Любопитно / Монахът-лекар от Прахова

Монахът-лекар от Прахова

Днес ще ви разкажем за един монах, който е и лекар. Преди 20 години името му било Александру. Следвал е психология в Букурещ. 19-годишният младеж тогава чул гласа на сърцето си и решил да се откаже от светското… като избрал монашеския път. Родителите му били шокирани от решението, още повече че семейството му не било толкова свързано с църковния живот. Александру все пак тръгнал по своя път и едва 19-годишен станал монах, приемайки името Павел.13228087_10207416616746941_285245890_n

След като завършил богословие, негов изповедник бил самият свещеник Иустин Първу, от когото отец Павел поискал съвет – дали да продължи с докторантура по богословие.

Беше, смятам, знак от Господ. Отец Първу помисли едва няколко секунди и ми каза решително, че не с докторат трябва да продължа, а с докторство. Разбрах, че имаше предвид медицина. На мен никога не ми е харесвала биологията и тъй като оставаха само 3 месеца до приема, бях убеден, че няма да бъда приет”, разказва отец Павел.

13183088_10207416616666939_1567612809_n

Не само че е приет, но се превръща и в отличен студент. След обучението си започва стаж в Университетската болница в Букурещ, където и сега е лекар – специализант по вътрешни болести и нефрология. Пациентите още в първия момент забелязват нещо странно в своя лекар, тъй като той е със специфична за монах брада, както и с черно расо, което прозира под медицинската престилка.

Въпреки че сега е лекар, отец Павел не се е отказал от монашеството. Всяка сутрин пътува към Букурещ от манастира Турну, намиращ се близо до Плоещ, където се подвизава от години. Скромен, облечен винаги в свещенически одежди. След работата си в болницата отец Павел пак хваща влака към манастира.

Но чудните неща, които върши 39-годишният монах, не свършват с това. От стажантската си заплата, от която харчи пари само за превоз, да се чуди човек как е успял да събере 27 000 долара, с които е купил високотехнологичен ехограф. Занесъл го е в Университетската болница и го използва всеки ден, без да иска нещо в замяна. Отец Павел споделя, че не знае какво му предстои оттук насетне. Посещава курсове по сърдечна ехография и е асистент в университета, но казва, че никога няма да се откаже от монашеството. Още повече че през уикендите иска да предоставя ехографа на манастира, в медицинския център, намиращ се там, който сега е в процес на оборудване, за да може да предлага безплатни консултации на енориашите.

image-2012-05-7-12187490-56-turinst-tara-mea-frumoasa-manastirea-turnu
Манастирът „Турну“

Превод: Явор Иванов

За Божин Дончев

Виж още

Стенописите на Клисурския манастир са реставрирани за първи път

Стенописите на Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, който се намира на територията на ...