Начало / Новини / Патриарх Неофит откри православен медицински център

Патриарх Неофит откри православен медицински център

Днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит откри нов православен медицински център в София. Идеята за създаването nа центъра е на д-р Елена Станчева и е съвместен проект на Софийска св. митрополия и православно сдружение „Св. Марина“. 

Центърът бе открит с тържествен водосвет от Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със свещеници от столицата.

„От доста години имам огромното желание да мога да развивам благотворителност; затова преди 15 години създадох моята здравна фондация „Гина“, в памет на моята майка, която си отиде твърде млада“, каза д-р Станчева на откриването на центъра. Тя подчерта още, че иска в края на своя професионален път да поработи и за душата си и да направи нещо, „което да се помни, а и да придобие и други последователи и продължители“, каза още тя.

Негово Светейшество патриарх Неофит се обърна с кратко слово към присъстващите, той каза: „Православният Медицинският център, който много желаехме, е вече факт. Тук ще работят добри специалисти и всеки, който почувства необходимост, ще получи помощ от ръката на вярващ човек, от лекар, който ще му вдъхне  надежда за бъдеще“.

Медицинският център „Гина“ е здравно заведение за извънболнична медицинска помощ. Той ще работи съвместно със Софийска св. митрополия, като в него спокойно ще могат да приемат медицинска грижа свещеници и монаси от Софийска епархия, а и от Българската църква по принцип. Центърът работи и със Здравната каса, а инициаторите обещаха скоро да се започне и процедура по създаване на безплатни прегледи веднъж месечно за социално слаби хора. Освен духовници в центъра ще могат да се лекуват ученици от Софийската духовна семинария, както и студенти от Богословския факултет. „Освен свещениците и хората, трудещи се в Църквата, всеки един, който дойде, може да получи медицинска помощ“, казват организаторите. В момента православният медицински център разполага с 12 специалисти, а до края на годината ще бъдат привлечени още 4. В него има и трима общопрактикуващи лекари и ще се извършват апаратни и инструментални изследвания. Центърът работи в партньорство и с близката до него Военномедицинска болница.

Центърът се намира на адрес: ул. „Княз Борис 1“ 14 (в близост до НДК)

Тел. за връзка:02-495-00-99, 0899-368-099

DSC_9402

DSC_9400

DSC_9399

DSC_9398

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...