Начало / Новини / Патриарх Неофит изпрати поздравителен адрес до Волоколамския митрополит Иларион

Патриарх Неофит изпрати поздравителен адрес до Волоколамския митрополит Иларион

По повод 70 години от създаването на Отдела за външноцърковни отношения към Московската патриаршия Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати до председателя на Отдела Негово Високопреосвещенство Волоколамски митрополит Иларион поздравителен адрес, в който се казва:

По милост Божия и под отеческата грижа на Светейшите патриарси и синодални архиереи на Руската православна църква, вече 70 години Отделът за външни църковни връзки изпълнява своето високоотговорно и плодоносно служение на Божията нива, важна част от което е укрепване на единството на светото Православие в братски взаимоотношения със сестрите поместни православни Църкви. Задача, която е изключително важна днес, когато православните християни по целия свят са изправени пред сериозни предизвикателства за своята вяра и християнски живот.

Важна роля за осъществяването на тези братски взаимоотношения и за грижата за чедата на РПЦ отвъд пределите на каноническата ѝ територия са задграничните представителства, едно от които е и подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София. Благодарим на Бога, че в юбилейната за Вашия отдел 2016 г. станахме съучастници в едно историческо за Църквата събитие от изключителна важност за единството между нашите две църкви и светото Православие – съвместната канонизация на св. Серафим Софийски Чудотворец. С този акт ние отбелязахме нов връх в традиционно добрите отношения между двете ни Църкви, отношения, които в последните няколко години са на изключително високо ниво.

Скъпи в Господа владико,

В компетенцията на Отдела са не само междуправославните, но и междухристиянските, междурелигиозните и международни отношения на Московската патриаршия. Като поздравявам сърдечно Вас и всичките Ви сътрудници със знаменателната годишнина от основаването на възглавявания от Вас Отдел за външни църковни връзки, желая Ви всещедрата Божия помощ и премъдро водителство в нелекото ви и високоотговорно послушание, та всяко Ваше дело да способства за утвърждаването на православната вяра, нейните догмати, канони и традиция, за спасението на христолюбивите люде.

Бъдете все така достоен следовник на Вашите забележителни предшественици, като преуспявате в добрите Ви начинания за слава на светата Православна Църква Христова!

С любов в Господа,

НЕОФИТ, патриарх Български

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...