Начало / Интереси / беседи / Нека Господ цари в сърценто ти: избрани слова от св. Нектарий Оптински

Нека Господ цари в сърценто ти: избрани слова от св. Нектарий Оптински

За помощта на светците

Когато кажеш: „Всички светци, молете се за мен на Бога!“ – тогава всички светии в Рая извикват към Него така: „Господи, помилуй“ – и всичко, което си пожелал ще стане.

Послушание

Приеми този съвет за целия си живот: когато някой по-горе или по-стар от теб ти предложи нещо, тогава независимо колко трудно или надменно е, не отказвай. Бог ще ти помогне с послушанието ти. Всяко послушание, независимо колко трудно изглежда, става лесно, когато го вършим, защото така работи послушанието.

Раздразнителност

Веднага щом усетиш раздразнение у себе си, кажи настойчиво „Господи, помилуй“. Чрез молитвата ние се очистваме от всяка поквара.

За семейния живот

За жената бракът е служение на Светата Троица – виждаме каква огромна чест е да бъдеш съпруга и майка.

Щастието в брачния живот се дава на ония, които следват Божиите повели и третират брака като Тайнство на Светата Църква.

За скърбите

Когато търпиш скърби и нямаш силата да ги претърпиш, обърни се с цялото си сърце към Господа, Пресветата Богородица, Свети Николай Чудотворец, светецът, чието име носиш и тогава скръбта ще бъде отнета от теб.

За молитвата

По всяко време, независимо какво вършиш – седиш ли, ходиш ли, работиш ли, казвай от сърцето си: „Господи, помилуй“.

Моли се за това Бог да цари в сърцето ти. Тогава то ще се преизпълни с голяма радост и щастие и никоя скръб няма да може да го смути.

Силата на молитвата не е в многото думи, а в искреността на молитвената въздишка.

За познанието на Бога

Историята на Йов е пример за всеки човек – когато човек е богат, известен и състоятелен, Бог го пренебрегва. Но когато човек е изпаднал, отхвърлен от всички, тогава Бог се появява и разговаря с него, а човекът в замяна отвръща: „Господи, помилуй“.

За Иисусовата молитва

Отблъсквай врага и тези, които те изкушават към зли помисли с молитвата: „Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй мене, грешния!“. Тази молитва може да се казва по всяко време.

За невярващите

Човек може да има добра светска връзка с някой невярващ, но не може да има връзка чрез молитвата с него и тогава не бива да разговаря за религия с него, та да не би случайно Името Божие да бъде поругано по време на спор.

За осъждането

Веднага щом ти дойде на ум осъдителен помисъл си кажи: „Боже, дай ми да виждам своите прегрешения и да не осъждам брата си!“.

За смирението

Питаш: „По кой път да стигна до Бог?“. Върви по пътя на смирението чрез смирено понасяне на тежките житейски обстоятелства, чрез смиреното изтърпяване на болестите, пратени от Бога, чрез смирената надежда, че Бог- Бързият Помощник и обичащият ни Небесен Отец, няма да те изостави. Чрез смирена молитва за помощ от Небето срещу унинието и чувството на безпощност, които са толкова погибелни за човека, лишавайки го от Божествена благодат и милост.

За покаянието

Важна е не подробното описание по време на изповед, а разположението на сърцето. „Бог гледа на сърце“.

За Божиите заповеди

За да не изгубим Божията благодат, трябва да се стремим да помним Бога. Човек трябва да изпълнява Словото Божие, т.е. Неговите заповеди, както Самият Той ни завеща: „Който има заповедите Ми и ги пази, той е, който Ме люби“ (Йоан 14:21). Така се постига чистосърдечното служение Богу, от цяло сърце.

Трябва да обичаш ближния си, но искрено, без сметки. Любовта – това е най-красивото, най-святото. Толкова е красиво! Но хората я обремениха. Тя трябва да бъде като тази на Христос, когато пострада за нас на Кръста.

Източник: pravoslavie.ru

Превод: Божин Дончев

За Божин Дончев

Виж още

Вярата и душата

В Неделя Кръстопоклонна, когато Иисус ни пита “Защото каква полза за човека, ако придобие цял ...