Начало / Новини / Литийно шествие в чест на Св. Николай Софийски се състоя в София

Литийно шествие в чест на Св. Николай Софийски се състоя в София

Литийно шествие се състоя днес в чест на св. Николай Софийски. То е традиционно за столицата. В него се включиха десетки християни.

Празничното богослужение в чест на почитания утре софийски светец св. Николай започна в 18:00 ч и бе възглавено от Браницкия епископ Григорий, а съвместно с него служиха столични свещеници.

Литийното шествие започна към 18:40 ч. Християните, предшествани от хоругви, семинаристи и певци отидоха  до параклиса на гроба, намиращ се на ул. „Цар Симеон“ № 125, където бе отслужен тържествен водосвет и бе осветено коливо. Тази година епископ Григорий носеше и мощите на св. Николай Софийски.

В края на богослужението епископ Григорий се обърна със слово към християните, в което каза: „Нека всички се радваме във възкръсналия от мъртвите Господ  Иисус Христос и в тази пасхална радост нека с още по-голяма радост да прославим един от нашите родни, български светии – св. мъченик Николай Софийски. С радост да прославим този, който, бидейки подобен на нас човек, се удостои със своето житие да бъде равен на ангелите. Удостои се с това да бъде причислен в лика на светиите, удостои се с това да бъде един от нашите ходатаи пред престола на Господа Иисус Христа на Небесата. Удостои се още с това, че имаше вяра в Господа Иисуса Христа, имаше любов към Него и надежда във Възкресението на мъртвите. Така той успя да заслужи това място в Царството Божие със своя живот и трудове, със своите подвизи и многобройните мъчения, които трябваше да претърпи с отстояване на своята вяра, и така, давайки пример на всички нас, които се именуваме православни християни, той получи венеца на правдата, вечен живот и вечно наслаждение  пред лицето на Господа Иисуса Христа“.

Епископ Григорий обърна внимание и на житието на светеца, като наблегна на това, че днес макар и да няма у нас кой да ни мъчи за вярата, много хора се опитват чрез делата си да ни отвлекат от Христа.

Богослужението завърши с раздаване на осветеното петохлебие.

Утре от 9:00 ч. ще бъде извършена тържествена св. Литургия за празника на софийския мъченик Николай.

За Ангел Карадаков

Виж още

Сръбският президент Александър Вучич се поклони на гроба на св. Сава във Велико Търново

Вчера министър председателят на България Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич посетиха гробовете ...