Начало / Новини / Литийно шествие в чест на Св. Николай Софийски се състоя в София

Литийно шествие в чест на Св. Николай Софийски се състоя в София

Литийно шествие се състоя днес в чест на св. Николай Софийски. То е традиционно за столицата. В него се включиха десетки християни.

Празничното богослужение в чест на почитания утре софийски светец св. Николай започна в 18:00 ч и бе възглавено от Браницкия епископ Григорий, а съвместно с него служиха столични свещеници.

Литийното шествие започна към 18:40 ч. Християните, предшествани от хоругви, семинаристи и певци отидоха  до параклиса на гроба, намиращ се на ул. „Цар Симеон“ № 125, където бе отслужен тържествен водосвет и бе осветено коливо. Тази година епископ Григорий носеше и мощите на св. Николай Софийски.

В края на богослужението епископ Григорий се обърна със слово към християните, в което каза: „Нека всички се радваме във възкръсналия от мъртвите Господ  Иисус Христос и в тази пасхална радост нека с още по-голяма радост да прославим един от нашите родни, български светии – св. мъченик Николай Софийски. С радост да прославим този, който, бидейки подобен на нас човек, се удостои със своето житие да бъде равен на ангелите. Удостои се с това да бъде причислен в лика на светиите, удостои се с това да бъде един от нашите ходатаи пред престола на Господа Иисус Христа на Небесата. Удостои се още с това, че имаше вяра в Господа Иисуса Христа, имаше любов към Него и надежда във Възкресението на мъртвите. Така той успя да заслужи това място в Царството Божие със своя живот и трудове, със своите подвизи и многобройните мъчения, които трябваше да претърпи с отстояване на своята вяра, и така, давайки пример на всички нас, които се именуваме православни християни, той получи венеца на правдата, вечен живот и вечно наслаждение  пред лицето на Господа Иисуса Христа“.

Епископ Григорий обърна внимание и на житието на светеца, като наблегна на това, че днес макар и да няма у нас кой да ни мъчи за вярата, много хора се опитват чрез делата си да ни отвлекат от Христа.

Богослужението завърши с раздаване на осветеното петохлебие.

Утре от 9:00 ч. ще бъде извършена тържествена св. Литургия за празника на софийския мъченик Николай.

За Ангел Карадаков

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...