Начало / Новини / Започна Архиерейският събор на Сръбската православна църква

Започна Архиерейският събор на Сръбската православна църква

На 13 май, петък, Сръбският патриарх Ириней и митрополитите – членове на Светия Архиерейски събор на Сръбската православна църква се събраха в Печката Патрирашия, която е историческия център на Сръбското православие. Разположен днес на територията на Косово, съобщава официалния сайт на Сръбската патриаршия.

В събота, 14 май, Сръбският патриарх възглави Божествената св. литургия със специалния чин за призоваване на Св. Дух, който бе извършен преди началото на Архиерейския събор в църквата посветена на Св. Апостоли в манастира на Печката Патриаршия. С това тържествено богослужение започна редовната сесия на Архиерейския събор на Сръбската православна църква.

Днес митрополитите ще вземат молитвено участие в Божествената литургия, която ще се извърши в катедралния храм „Св. Георги“ в Призрен, а след това ще пристъпят по чина на освещаване на възстановената е раставрирана семинария носеща името на Св. Първопросветители славянски, братята Кирил и Методий. Работното заседание на Св. Синод на Сръбската църква ще започне на 16 май, понеделник. Очаква се една от точките на заседанието  да бъде изготвянето на делегация и включването на членове в нея, които да присъстват на Всеправославния събор, който ще се проведе на о. Крит през юни тази година.

Очаквайте подробности.

Снимки: Официален сайт на Сръбската патриаршия

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...