Начало / Новини / Гръцкият президент посети Св. Гора

Гръцкият президент посети Св. Гора

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос посети Св. Гора на 12 май, съобщават гръцките информационни агенции. 

Визитата на гръцкия президент на Св. Гора е първата му след неговото избиране за държавен глава, се отбелязва още в гръцкото медийно пространство. В своя кратка реч г-н Павлопулос отбеляза, че „гръцката държава ще защити Св. Гора – нейният характер като свещено място, както и ще положи грижа за бъдещето на монашеската република“. Президентът отбеляза още, че чувства гордост от факта, че Атон е част от родината му. Той изрази радостта си още при пристигането на Св. Гора, както и надеждата, че посещението му в Св. Гора-Атон ще насърчи гръцката държава за по-активна работа в подкрепа на светогорските манастири.

С кратка реч към президента на Гърция се обърна протоса на Св. Гора старецът Павел от Великата Лавра. Той приветства Павлопулос и нарече Атон „Делът на Св. Богородица“ и „Акрополът на Православието и елинизма“.

В същото време отец Павел припомни, че Гърция продължава да е в икономическа криза и изрази своето желание и надежди, че правителството на южната ни съседка, както и политическият елит ще чуят тревогите и молбите на гръцкия народ. Той подчерта още, че въпреки икономическите проблеми, броят на поклонниците до Св. Гора се е увеличил.

По-късно през деня президентът на Гърция се поклони на чудотворната икона на Св. Богородица „Достойно ест“. След това се проведе церемония, по време на която на ръководителя на гръцката държава бе показан древен пергамент от 972 година, съдържащ запазен първия типик за организацията на монашеския живот на Св. Гора-Атон. Същия ден президентът напусна монашеската република.

Очаква се на 28 май (събота) президентът на Гърция да се върне на Св. Гора, но този път придружаващ руския президент Владимир Путин. На 27 май пък се очаква на Св. Гора да пристигне Руският патриарх Кирил. Посещенията са по случай честванията на 1000-годишнината на пребиваването на руски монаси на Св. Гора.

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...