Начало / Новини / Александрийският патриарх Теодор посети племето Масаи

Александрийският патриарх Теодор посети племето Масаи

В петък Александрийският патриарх Теодор II извърши интронизацията на първия епископ на новоучредената епископска катедра в Нигер. Новият епископ се титулува  Нигерийски.

Предстоятелят на Александрийската църква бе посрещнат особено възторжено от местните православни християни и духовници. В храма, посветен на св. Йоан Богослов, той възглави Божествената св. Литургия. След края на св. Евхаристия новият епископ Неофит се обърна с благодарствено слово към патриарх Теодор. Той му благодари за доверието, което му е оказал, както и за високото отличие и отговорно служение, на което го е поставил. След края на богослужението започнаха тържествата, в които се включиха църковни хорове от епархията в Нигeр.

Припомняме, че визитата на патриарх Теодор започна на 9. май, когато той  пристигна в Найроби. Цел на посещението му бе ръкополагането на двама нови епископи — Неофит Нигерийски  и Атанасий Кисумски и  на Западна Кения.
Тогава Александрийският патриарх подчерта, че поставянето на новите двама епископи и въобще създаването на тези нови две епископски катедри потвърждават, че „Кения се явява неразделна част от Едната Света Вселенска и Апостолска Православна Църква, съединена със своя почетен център – Патриаршията в Александрия„.

На 10 и 11 май патриарх Теодор, съпровождан от митрополита на Найроби Макарий и духовници от патриаршията, посети подножието на знаменитата планина Килиманджаро. Предстоятелят на Александрийската православна църква посети и три православни енории в този регион. Това са църквите, посветени на св. Йоан Златоуст, св. Йоан Кръстител и на св. св. Константин и Елена. Теодор II бе посрещнат добре от местното духовенство и паство, което е част от местната народност – масаи, които по свой начин (с песни и танци) изразиха радостта от посещението на Негово Светейшество Теодор II.

Любопитно е да се отбележи, че масаите са се появили през 16-17 в. в Кения. Те наричат себе си „маа“ и принадлежат към групата нанилотите — едри по конструкция хора от долината на река Нил. Независимо от външната им сдържаност, граничеща с враждебност, за тях е известно повече, отколкото за много други африкански народи. Независимо, че битът и социалното им равнище са все още далече от съвременната действителност, те като прагматичен народ очевидно осъзнават безсмислието да се противопоставят на все по-проникващата цивилизация и вече допускат в близост край себе си изследователи, пътешественици, журналисти и туристи.

Патриарх Теодор, освен думи на проповед и благовестие, раздаде медицински и хранителни помощи от първа необходимост на християните от региона, които за първи път имаха възможност да видят патриарха на Александрия и да беседват с него.

Патриарх Теодор се срещна и с лидерите и вождовете на племената от региона, както и се порадва на невероятната картина, която се открива пред планината Килиманджаро.

Снимки: www.cnn.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Монтана отбеляза празника на Светия Дух

Честването на празника на Монтана Деня на Свети Дух започна с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит ...