Начало / Интереси / Проповеди / Различието на християнина

Различието на християнина

Впечатление предизвикват словата на св. Апостол Павел към християните коринтяни, запазени в днешното апостолско четиво, скъпи мои братя и сестри.

Той ги съветва да се отделят от хората и да нямат връзка със света. „Затова излезте от средата им и се отделете“ (2 Кор. 6:17). Словото Му, ако не бъде разгледано по-подробно, би могло да бъде разбрано погрешно.

Самият Христов пример учи, че диалогът с лошите или отхвърлените не е забранен, нито пък дружбата с грешници, особено когато същото цели изправянето им и спасението им.

Следователно призивът на Апостол Павел не би могъл да има антисоциален или нетолерантен смисъл. Той има по-дълбоко съдържание.

Като християни сме длъжни да се отделим от всичко, което е греховно, а не физически от света. Длъжни сме, чрез начина си на живот, да свидетелстваме за вярата и посвещаването на волята Божия, като същевременно се обявим против господството на злото в света.

Като християни трябва да разграничим позицията си от материалния начин на живот, характерен за епохата ни. Това е начин на живот, който отдалечава от светостта живота и делата ни, отделя ни от Божията воля и ни поставя изключително и само изправени пред човешкия фактор и ограничените човешки постижения. Голяма е опасността от това да се заблудим, тъй като времената, в които живеем, се характеризират с този начин на мислене.

Освен това сме длъжни да се дистанцираме от съвременните идеи и тенденции, които отричат присъствието и съществуването на Бога, като Го превръщат във въображение и детинска наивност. Гонителите на Христа и Православната вяра през цялата история бясно са се борили срещу християнската действителност, целеейки да изтръгнат християнските корени на света и хората. Всички гонители обаче се губят като падащи звезди в историята. За разлика от тях обаче християнската вяра е оцеляла и ще продължи да живее напук на отричащите я.

Освен това сме длъжни ние, християните, да се отделим от греховния живот. Духът на нашата епоха увлича по този път на греха, изкушава човешката слабост, подарява временни наслади и удоволствия, твори мрак в човешката душа, водейки до пътища без изход.

Съвременният свят се основава на напредъка и на благоденствието в страстите, както и на всякакъв вид беззакония и безчинства, пренебрегвайки човешкото достойнство и неповторимост.

Светът без Христа живее без морални ограничения и принципи. С един такъв свят християните не могат да съжителстват и съдействат. Мястото им е постоянна борба на свидетелстване, един постоянен личен пример на святост, чрез който ще се превърнат в пример за живот за заблудения съвременен човек.

Възлюбени мои! И съвременният свят има нужда от такива едни примери, които да са светли икони, които да могат да изпратят послание на добродетели, сила и героизъм. Това е задача, която се пада на нас, християните, които, ако осъзнаем великата си роля, бихме могли да изградим света наново, в едно светло и хубаво бъдеще, с възможността да се отъждествим с Божията воля и спасение. Амин!

Архим. Е.О.

Света Митрополия на Димитриадос

Превод: Асен Андонов

Източник: poimin.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Слово на Св. Йоан Дамаскин за поклонението на светите икони

Тъй като някои ни порицават за това, че се покланяме и почитаме иконите на нашия ...