Начало / Новини / Почина протойерей Михаил Ли, последният православен китайски свещеник от „дореволюционното поколение“

Почина протойерей Михаил Ли, последният православен китайски свещеник от „дореволюционното поколение“

На 12 май се престави в Господа протойерей Михаил Ли, последният православен китайски свещеник от „дореволюционното поколение“, глава на Руско-китайската православна мисия на РПЗЦ в Австралия.

Отец Михаил Ли е роден през 1925 г. в Пекин, Китай.  Познавал е велики светила на далекоизточното Православие, като светителите Йоан Максимович и Инокентий Фигуровски.
Той е най-големият син в семейство с шест деца. Като малък е учил в училището на Руската православна мисия в Китай, пеел е в църковния хор и още от ранна възраст обикнал богослужебния живот.
Ръкоположен е за свещеник от архиепископ Виктор през 1958 г. в Пекин. По време на „културната революция“ пострадал за вярата, като бил заточен и принуден да извършва тежък труд. Заедно с него лишенията търпи и семейството му – съпругата му и четирите им деца.
Благодарение на усилията на архиепископ Иларион (Капрал), в края на 90-те години отец Михаил и съпругата му успяват да се преместят в Австралия, където след дълга пауза, отец Михаил продължава свещеническото си служение.

Михаил Ли
Отец Михаил се е познавал лично със Св. Йоан Шанхайски и даже е имал възможността да служи с него.
„До последно имаше ясен спомен за тримата предстоятели на духовната мисия – митрополит Инокентий, архиепископ Симон и архиепископ Виктор, който беше и първият му изповедник“, казват познати духовници на отец Михаил Ли.
Кира Поздняева, съпруга на предстоятеля на храм „Св. ап. Петър и Павел“ в Хонг Конг, Дионисий Поздняев, разказва на страницата си във Фейсбук как през 2012 г. вече доста възрастен, но много весел и радостен отец Михаил посещава Хонг Конг, за да отпразнуват 300-годишнината на руската духовна мисия в Китай. „Въпреки възрастта си и дългия полет, той не пропусна нито една служба и дори нито едно от съпътсващите събитие,“ – пише тя.
Бог да прости отец Михаил Ли!
Интервю, взето миналата година от свещ. Георги Максимов, с покойния вече протойерей Михаил Ли, може да видите тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

В Белоградчишка духовна околия бяха посрещнати мощите на св. Пантелеймон

В Белоградчишка духовна околия днес посрещнаха мощите на Св. Вмчк. Пантелеймон, информира БТА.  Мощите на ...