Начало / Интереси / беседи / Йеромонах Рафаил (Нойка): Използвай всеки повод, за да се обръщаш към Бога

Йеромонах Рафаил (Нойка): Използвай всеки повод, за да се обръщаш към Бога

news_img_file_2092_bЙеромонах Рафаил (Нойка) е един от братството на стареца Софроний (Сахаров) в Есекс, негово духовно чадо е. Той споделя:

Веднъж отец Софроний ми каза, че за човека няма нищо по-трудно от молитвата. Тогава това не го разбрах. А сега разбирам. Така е, защото молитвата – това не са думи, насочени към Бога, а е пребиваване в присъствието на Бога…

Неведнъж отец Софроний казваше, че е нужно да се научим всяко събитие в живота да свързваме със словото Божие. Например, миеш си ръцете и казваш: „Умивам ръцете си в невинност, Господи…” (Псалом 25 – бел.ред.) – и си спомняш и другите думи на псалма. Виждаш огън и започваш да мислиш за геенския огън или за пламенната Божия любов.

За нас, навярно, е по-полезно да размишляваме за Божията любов, тъй като мнозина са дотолкова съкрушени от живота, че мисълта за адските мъки вече не спомага за зараждането на молитва в сърцето… Ако пък това ти помага да се молиш, мисли за ада. Когато готвиш храна, помисли за Христос, който ни храни. Отваряш ли вратата, кажи: „Господи, отвори ми вратите на спасението”. И така нататък.

Използвай всеки повод, за да си припомняш словото от Писанието и да се обръщаш към Бога.

Понякога, намирайки се в крайно объркване, казвай: „Господи, не знам какво да измоля от Тебе. Сам ми кажи какво ми е нужно да измоля от Тебе…” Разбира се, не трябва да очакваш незабавен отговор, но Бог пази всичките твои молитви в „база данни” и в точния момент ще ги превърне в твоя полза.

И в същото време молитвата е най-леката работа, достъпна за всички. Ако ми се наложеше да говоря с отец Софроний, отивах до неговата къщичка, чуках на вратата и чаках дали ще ме приеме или не… Ако трябва да помолиш някого за нещо, то чакаш, докато той се освободи…! Или се опитваш да го откриеш по телефона. И така нататък…

С Бог всичко е другояче. С едно мигване на окото можеш да излееш пред Него душата си, защото Той знае и вижда всичко, ти само обърни към Него поглед и мисли. Той не се нуждае от някакви официални обръщения и писмени молби.

Кажи: „Господи!” – и Той вече е с теб.

Като се случи нещо хубаво в живота ти, не викай „Провървя ми”, а кажи: „Господи, благодаря Ти!”. Ако си сбъркал… кажи: „Господи, погледни ме какъв съм…” – и това ще стане твоя подготовка за изповед пред духовника.

Ако се съмняваш или имаш въпрос, попитай за това Бога. Ще получиш отговор, но и това, че се обръщаш към Бога, вече те приближава до Него.

Ние през цялото време трябва да постъпваме, както ни учи Требникът, т.е. при всяка нужда да сме при Бога. Требникът – това е учител за непрестанната молитва, в основата на която са положени нашите моления (разшири тази книга, ползвай се от всяка възможност да се обръщаш към Бога).

Разбира се, ние в идеалния вариант винаги пребиваваме в Бога, живеем в Негово присъствие, ходим пред Него и се молим непрестанно. Но в сърцето на светиите непрекъснато е живеело името Иисусово. Тоест, това е възможно.

Йеромонах Рафаил (Нойка)

източник: isihazm.ru

превод: Нели Иванова

За Ангел Карадаков

Виж още

Доближаване до тайнствата

Обяснявайки, доколкото ни е по силите, християнските тайнства – т.е. тези видими и частично материални ...