Начало / Uncategorized / Архимандрит Евсевий от Йерусалим: Св. Василиева Литургия може да се служи единствено в олтара

Архимандрит Евсевий от Йерусалим: Св. Василиева Литургия може да се служи единствено в олтара

Синодалното електронно списание „Православна мисъл“ публикува интервю с виден духовник от Йерусалимската патриаршия – архим. Евсевий (Дангалас), който внася яснота по въпроса дали наистина, както твърди и практикува архимандрит Дионисий, по Йерусалимския типик богослужението на Велика събота се извършва в средата на храма и дали хората се причастяват поотделно със светите Тяло и Кръв Господни.

Отговорите на архим. Евсевий от Йерусалим, информацията от извора за Йерусалимския типик води до учудване откъде бившият началник на отдел „Богослужебен“ към Св. Синод на БПЦ архимандрит Дионисий черпи знания и практики за православното богослужение.

Клирикът на Йерусалимската патриаршия архим. Евсевий, служещ в храма при Гроба Господен и в патриаршеския храм „Св. равноапостолни Константин и Елена“, казва, че нито в Йерусалимската църква, нито в Гърция, нито в Константинопол се служи Яковова света Литургия на Велика събота или на Велики четвъртък; Яковова света Литургия не се отслужва през Страстната седмица, а се допуска само на празника на светията на 23 октомври и то по строго определения за това начин.

Категорично св. Василиева Литургия може да се служи единствено в олтара, подчертава архим. Евсевий от Божи гроб.

В Йерусалимската патриаршия няма практика на Велика събота да се дават поотделно светите Тяло и Кръв Господни, като светото Тяло Христово да се дава в ръка, а светата Кръв Христова да се приема направо от светия Потир. „Тялото Христово не се приема с ръце – казва йерусалимският клирик архим. Евсевий. – Приемането на светата Кръв Христова от светия Потир е било практика в древността, когато се е служела Яковова света Литургия, но днес много рядко се прави така, защото хората не са свикнали и е много опасно причастяването направо от светия Потир, опасно е много“ – предупреждава отец Евсевий.

Интервюто: bg-patriarshia.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...