Начало / Новини / Архиереите от Сръбската православна църква се събират на събор на 14 май

Архиереите от Сръбската православна църква се събират на събор на 14 май

По предложение на Сръбския патриарх Йериней Св. Синод на Сръбската православна църква, на основание член 59 от Устава на СПЦ, е взел решение да се състои ежегодния Архиерейски събор на Сръбската църква, съобщава официалния сайт на Сръбската Патриаршия.

Началото на събора ще започне със св. литургия, която ще се състои в храм „Св. Апостоли“ в Печката Патриаршия, Косово. На 15 май, неделя, епископите, които ще вземат участие в Архиерейския събор, ще съслужат в празничната Св. Божествена Литургия, те ще се включат и в освещаването на реставрираните сгради на семинарията посветена на св. Братя Кирил и Методий  в Призрен. Работното заседание на Св. Синод ще започне 16 Май 2016, в 17 ч, в залата на Синода  в Патриаршията в Белград.

Въпреки че засега няма официална информация дали в дневния ред ще бъде и въпросът за евентуално подновяване на диалога между Македонската православна църква и Сръбската патриаршия. Според неофициална информация на „Религия, MC“ от източници в СПЦ, тази тема може да се включи, но единствено в раздела „разни“, тъй като „към днешна дата в Сръбската църква имало много по-съществени теми, които щели да се обсъждат“, съобщават още от сайта. Същите източници, на македонския сайт, твърдят, че друга причина да не се разгледа този въпрос е, че в Патриаршията в Белград все още преобладава мнението, че не са изпълнени необходимите условия за започване на диалога между двете поместни църкви.

Една от точките на събора, която ще бъде обстойно разгледана е създаването на делегация и избиране на делегати на СПЦ, които да участват във Всеправославния събор, който ще се състои на остров Крит през юни, тази година.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Изложба с архивни фотографии от 1942 година ще бъде подредена в храм – паметник и костница „Св. Иван Рилски“ в Кресна

В криптата на храм-паметник и костница „Св. Йоан Рилски“ в Кресна ще бъде открита фотоизложба ...