Начало / Новини / Александрийският патриарх Теодор II посети Кения и ръкоположи нови двама епископи

Александрийският патриарх Теодор II посети Кения и ръкоположи нови двама епископи

Александрийскят патриарх Теодор II  посети Кения. Цел на визитата е била ръкополагането на двама нови православни епископи в страната и създаването на нови две епископски катедри, съобщава сайтът arxon.gr.
На 9. май Патриарх Теодор пристигна в Найроби, като цел на визитата бе ръкополагането на двама нови епископи — Неофит Ниерийски  и Атанасий Кисумски и  на Западна Кения.
На летището в Кенийската столица Найроби патриарх Теодор II бе посрещнат от Найробския митрополит Макарий, посланика на Гърция в Кения Константин Моатсос, посланика на Египет Кадри Абдул-Мотелиб и представители на местното духовенство.
В същия ден предстоятелят на Александрийската православна църква се срещна и с представителите на православната мисионерска мисия в Кения, които организират и систематизират работата на православната мисия в африканската страна.
Патриарх Теодор изрази своите забележки и препоръки към дейността на православната мисия в страната, както и изрази желанието да се положат максимални усилия в преборването на икономическите проблеми, които я заплашват.
Александрийският патриарх подчерта още, че поставянето на новите двама епископи и въобще създаването на тези нови две епископски катедри потвърждават, че „Кения се явява неразделна част от Едната Света Вселенска и Апостолска Православна Църква, съединена със своя почетен център – Патриаршията в Александрия„.
епископи

За Ангел Карадаков

Виж още

Духовен празник за сънародниците ни в Лисабон

С богослужение Българският православен храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в Лисабон, Португалия, отбеляза четвъртата седмица ...